Cu propria sursă de hrană și cu un sistem de încălzire inovator, Boekel, o mică așezare ecologică din Olanda, stabilește un nou standard pentru stilul de viață sustenabil.
Privită de sus, construcția pare o floare – este una dintre cele două clădiri cu formă circulară din ansamblul de locuințe aproape complet sustenabile ridicate în sătucul ecologic Boekel.
Într-o lume frământată de crize și de tulburări climatice, acest proiect european oferă soluții concrete de regenerare socială, economică și culturală, notează Euronews.
"Națiunile Unite au spus că în 2030 jumătate din omenire va avea probleme cu schimbarea climatică. Încercăm să fim autoproducători de hrană, apă și multă energie. Ecovillage Boekel face parte dintr-un proiect mondial de sătucuri ecologice care caută să afle cum să fie mai rezistente la schimbarea climatică", a spus Ad Vlems, managerul de proiect al Ecovillage Boekel.
Boekel este situat în sudul Olandei și are două construcții cu formă circulară în care se află 36 de apartamente.
Cei 48 de adulți care locuiesc în această comunitate sunt implicați în proiectul european în care nimic nu se irosește, nici măcar un strop de apă sau un kilowatt de energie electrică.
Casele sunt construite din materiale bio-sustenabile, precum lemn și cânepă. Aceste clădiri au absorbit 800 de tone de CO2, mai mult decât au emis.
Boekel a devenit terenul de cercetare pentru mai multe inovații, precum sistemul Cesar de încălzire, care stochează energia produsă de cele 600 de panouri solare. O baterie reține căldura și o furnizează pe tot parcursul anului.
"Unitatea de stocare va atinge o temperatură de 450 de grade și apoi furnizează căldura pentru încălzirea prin pardoseală a caselor de aici. Este un sistem circular, fără emisii de CO2", a spus Gonnie van der Vorst, de la departamentul relaţii publice al Cesar.
Locuitorii cultivă o așa-numită "pădure alimentară", plantând fructe și legume printre copaci și arbuști, ceea ce face grădina mai rezistentă la ploi puternice, secetă și căldură.
Bugetul total al proiectului este de 10 milioane de euro, din care 2,5 milioane de euro au fost oferite de provincia Noord-Brabant sub formă de împrumuturi și granturi. Un milion de euro reprezintă finanțarea prin politica de coeziune a UE, iar ministerul olandez pentru Energie și Climă a contribuit cu jumătate de milion.
Satul eco Boekel a câștigat mai multe premii pentru sustenabilitate, iar în 2021 a fost desemnat cea mai sustenabilă organizație din Olanda.
T.D.