Un robot inspirat de leneş ajută, foarte încet, la salvarea speciilor pe cale de dispariţie

Un robot inspirat de leneş ajută, foarte încet, la salvarea speciilor pe cale de dispariţie

Leneşul, cel mai lent mamifer din lume, a fost descris prima oară de către naturalistul francez Georges Buffon, în 1749, nu tocmai în cuvinte elogioase: „Încetineală, durere frecventă şi stupiditate sunt rezultatele acestei conformaţii ciudate şi stângace. Aceşti leneşi sunt cea mai inferioară formă de existenţă. Încă un defect şi viaţa lor ar fi fost imposibilă”.

Iată însă că inginerii de la Institutul de Tehnologie din Georgia au văzut ceva special în ponegritul leneş, tocmai natura lui înceată făcându-i să-l considere un model ideal pentru robotica cu aplicaţii în domeniul conservării, potrivit Georgia Tech.

ADVERTISING

În consecinţă, inginerii americani au creat un robot inspirat de acest animal, numit SlothBot, care se mişcă foarte încet în mediul natural, colectând, de-a lungul unor perioade mai îndelungate, date precum temperatura şi nivelul dioxidului de carbon din zona pe care o acoperă, date care pot fi apoi folosite în lupta pentru salvarea speciilor pe cale de dispariţie.

O carcasă printată 3D care imită forma leneşului adăposteşte motorul, bateria şi senzorii cu care colectează aceste date. Robotul funcţionează cu energie solară, fiind prevăzut cu un panou fotovoltaic. Este programat să se mişte doar atunci când este absolut necesar şi face acest lucru alunecând de-a lungul unui cablu întins între arbori.

ADVERTISING

„SlothBot adoptă lentoarea ca principiu de design. Faptul că este încet şi foarte eficient din punct de vedere energetic îi permite să zăbovească în mediul natural şi să observe lucruri pe care nu le putem vedea decât dacă suntem prezenţi luni, poate chiar ani, continuu”, explică cercetătorii.

SlothBoth este testat în prezent în Grădina Botanică din Atlanta.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/foiRTJnc-vA" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇