Ultima centrală pe cărbune din Marea Britanie poate deveni o baterie uriașă

Ultima centrală pe cărbune din Marea Britanie poate deveni o baterie uriașă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Închiderea ultimei centrale pe cărbuni din Marea Britanie ridică semne de întrebare despre modul în care poate fi refolosită infrastructura energetică bazată pe combustibili fosili. O variantă ar fi utilizarea pentru a stoca energie din surse regenerabile.

Turbinele centralei din Ratcliffe-on-Soar, comitatul englez Nottinghamshire, au amuțit luni pentru totdeauna, iar din coșurile uriașe nu se vor mai ridica fumul și aburul spre cer. Centrala care funcționa din anul 1967 a fost închisă și va intra într-un proces de dezafectare și demolare care va dura doi ani.

Este un moment simbolic care marchează drumul Marii Britanii către o economie decarbonizată și cu zero emisii poluante.

De secole, cărbunele era principala sursă de energie în insulă - până în anii '60, aproape 90% din energia electrică a Regatului Unit se baza pe cărbune. Acum, pentru prima dată în istoria sa, această țară nu se va mai baza pe cărbune pentru a produce energie electrică.

Încă nu se știe ce se va întâmpla cu centrala din Ratcliffe-on-Soar. S-a propus găzduirea aici a prototipului unui reactor sau a unor proiecte de energie verde. Orice se va întâmpla cu fosta centrală, pe măsură ce tot mai multe termocentrale din toată lumea se închid, se pune întrebarea: ce se va întâmpla cu acești dinozauri industriali?

ADVERTISING

O opțiune promițătoare este transformarea vechilor centrale în unități de baterii pentru stocarea energiei verzi, scrie BBC.

Avem nevoie de soluții de stocare a energiei

Sursele de energie regenerabilă, cum ar fi cele eoliene și solare, sunt pilonul de bază al tranziției net-zero. Nu emit gaze cu efect de seră, prin urmare, cu cât înlocuiesc mai mult combustibilii fosili precum cărbunele și gazul, cu atât ne apropiem de emisii zero.

Ponderea energiei obținute din surse regenerabile e într-o creștere constantă. Potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie publicat în luna ianuarie, sursele regenerabile vor furniza 33,5% din electricitatea globală în acest an și ar putea reprezenta 41,6% până în 2028.

Cu toate acestea, utilizarea surselor regenerabile suscită provocări pentru rețelele electrice. Centralele pe cărbune și gaze pot fi pornite și oprite oricând, astfel încât să poată furniza mai multă energie atunci când e nevoie. În schimb, sursele regenerabile sunt intermitente și mai puțin controlabile: Soarele nu strălucește noaptea, iar vântul nu bate mereu, iar uneori poate sufla prea mult.

ADVERTISING

Într-o oarecare măsură, problema intermitenței poate fi gestionată prin existența unei selecții variate de surse regenerabile: astfel, dacă una dintre ele nu produce suficient, alta poate să acopere deficitul. Energia nucleară, care nu produce emisii de carbon, oferă, de asemenea, o aprovizionare constantă.

Pe lângă aceasta, totuși, multe țări investesc masiv în stocarea energiei. Atunci când se generează multă energie care nu este necesară, aceasta poate fi stocată, iar când există un deficit de producție, poate fi livrată în sistem.

Timp de multe decenii, cea mai importantă formă de stocare a energiei a fost hidroenergia pompată. Totuși, aceasta nu va fi suficientă pentru era regenerabilă, iar hidroenergia are și ea propriile probleme de emisie.

De aceea, multe țări apelează în schimb la sistemele de stocare a energiei în baterii (BESS). O stație BESS este pur și simplu o serie de baterii mari, cam de dimensiunea containerelor de transport. Excesul de electricitate din surse regenerabile poate fi mutat în baterii și descărcat atunci când cererea este mare.

ADVERTISING

"În ultimii 20 de ani, această tehnologie s-a îmbunătățit foarte mult. Controlul este mai precis și, de asemenea, costul a scăzut", spune Grazia Todeschini, inginer electrician la King's College London din Marea Britanie.

Și deja una dintre centralele pe cărbune închise în Marea Britanie este transformată într-o baterie imensă.

Exemplul Ferrybridge

În apropiere de Ferrybridge, în comitatul West Yorkshire, se află rămășițele unui trio de termocentrale. Acesta a funcționat aproape un secol, prima pornind în 1927 și ultima fiind dezafectată în 2016. A treia stație, Ferrybridge C, a trecut în proprietatea companiei energetice SSE în 2004, care a exploatat-o până la închidere și demolare.

Acum, SSE construiește o stație BESS pe locul centralei Ferrybridge C. Acesta va avea o capacitate de 150 de megawați, ceea ce compania estimează că va fi suficient pentru a alimenta 250.000 de case. Construcția a început în august 2023, iar în iunie 2024 au sosit primele baterii. În luna următoare au fost instalate ultimele dintre cele 136 de unități de baterii.

Construirea unei unități de baterii pe locul unei vechi centrale electrice pe cărbune are multiple avantaje, spune Heather Donald, director la SSE Renewables. "În primul rând, există o conexiune la rețea acolo. Așadar, conectarea BESS la rețea este cât se poate de simplă. Accesul la conexiunile la rețea și capacitatea rețelei sunt la un nivel foarte ridicat acum", a explicat ea.

Locul s-a dovedit a fi, de asemenea, o resursă valoroasă, plină de materiale și infrastructură utile. "Am reușit să folosim unele dintre fundațiile existente din beton, am putut reutiliza o parte din beton la fața locului", a spus Donald. Astfel, compania nu a a fost nevoită să importe multe materiale în afară de bateriile în sine.

Apar tot mai multe baterii uriașe

Dacă Regatul Unit vrea să-și atingă obiectivele de decarbonizare, va avea nevoie de mult mai multe proiecte de tip BESS, precum cel din Ferrybridge, notează BBC.

Potrivit unui raport lansat în iulie 2024 și intitulat "Scenarii energetice viitoare", Marea Britanie avea o capacitate de stocare în baterii de 4,7 gigawați (GW) în 2023. Este mult, dar guvernul a stabilit ca obiectiv obligatoriu atingerea nivelului de emisii nete zero până în 2050.

În funcție de modul în care se va realiza acest proces, țara va avea nevoie de o capacitate de stocare între 29 de gigawați și 36 de gigawați până în 2050.

Ar fi posibilă și o cifră mai mică, dar cu condiția ca Marea Britanie să-și dezvolte energia pe bază de hidrogen. În prezent, cea mai mare parte a hidrogenului provine din surse de combustibili fosili, așa că e necesară o trecere la alternative mai ecologice. Dacă alternativa reprezentată de hidrogenul verde nu se dezvoltă, țara va avea nevoie de mai mult BESS pentru a compensa.

Pe scurt, capacitatea de stocare de tip BESS a Marii Britanii trebuie să crească de șase până la ori în următorul sfert de secol.

Acesta este motivul pentru care multe alte stații BESS sunt în pregătire în Marea Britanie. Având în vedere creșterea masivă a capacității necesare de baterii, centralele electrice dezafectate precum Ferrybridge C sunt o opțiune atractivă.

Trebuie spus, totuși, că nu toate fostele termocentrale sunt potrivite pentru a deveni unități BESS. "Depinde foarte mult de locație", spune Todeschini. De exemplu, un loc care este departe de cartierele rezidențiale ar putea să nu fie potrivit. În schimb, astfel de locuri ar putea fi reutilizate ca ferme eoliene sau alte forme de generare. Todeschini sugerează, de asemenea, transformarea lor în stații de încărcare pentru flotele de vehicule electrice.

Ceea ce contează este, însă, tendința. Multe foste centrale electrice pe bază de combustibili fosili din întreaga lume sunt reutilizate pentru baterii - de exemplu, în Germania, Australia, Statele Unite.

Și cu cât apar mai multe astfel de proiect, cu atât ele vor deveni mai bune, argumentează Donald. "Este evident o tehnologie în curs de dezvoltare", spune ea. Așteptările sale sunt ca stațiile BESS să devină mai eficiente și să poată descărca energie electrică pentru perioade mai lungi, contribuind la asigurarea unei aprovizionări sigure cu energie electrică după ce toate termocentralele vor fi oprite definitiv.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇