UE lansează o alianță pentru micile reactoare nucleare SMR. Prima centrală de acest tip va funcționa în România cu bani de la americani

UE lansează o alianță pentru micile reactoare nucleare SMR. Prima centrală de acest tip va funcționa în România cu bani de la americani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia Europeană a anunţat lansarea unei alianţe industriale europene în domeniul energiei nucleare pentru a accelera implementarea viitoarelor reactoare modulare mici (SMR), o tehnologie promiţătoare pentru decarbonizarea industriei în următorii zece ani.

Amintim că Statele Unite au ales România pentru construirea, la Doiceşti, a primei centrale electrice din Europa care va funcţiona cu reactoare modulare mici (SMR).

Anunţul Comisiei face parte dintr-o revenire recentă în discuţii a energiei nucleare în cadrul instituţiilor europene sub influenţa a 12 ţări membre, printre care Franţa, Suedia şi Polonia, care se bazează pe această energie cu emisii scăzute de carbon pentru a-şi atinge obiectivele climatice, transmite AFP.

SMR („reactoarele modulare mici”) sunt reactoare nucleare mult mai mici decât centralele electrice convenţionale. Ele pot fi fabricate în uzine înainte de a fi transportate la locul de instalare. Tehnologia este încă în curs de dezvoltare şi face obiectul competiţiei internaţionale.

Mai flexibile şi mai puţin costisitoare decât reactoarele mari, SMR-urile vor putea înlocui centralele pe gaz, petrol sau cărbune. Vor putea furniza energie electrică şi căldură pentru industrie şi termoficare sau pentru a produce hidrogen cu emisii scăzute de carbon.

„Prin consolidarea cooperării la nivelul UE, Alianţa va accelera desfăşurarea primelor SMR în UE până la începutul anilor 2030”, a spus Comisia Europeană, într-un comunicat.

Vineri, Comisia Europeană a lansat un prim apel de candidaturi până pe 12 aprilie, destinat furnizorilor de energie electrică, companiilor din industria nucleară, instituţiilor financiare, organizaţiilor de cercetare, centrelor de formare şi organizaţiilor societăţii civile.

Obiectivul este acela de a încuraja înfiinţarea unui sector european. În special, aceasta implică identificarea şi completarea lacunelor tehnologice sau industriale şi promovarea cooperării între diferitele părţi interesate.

ADVERTISING

România, prin intermediul companiei de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), este prima ţară din Europa şi a doua după Statele Unite ale Americii care face primii paşi pentru implementarea centralei NuScale VOYGR, cu 6 module SMR şi o capacitate instalată de 462 MWe în acest deceniu, a anunţat, în iulie, Nuclearelectrica.

Proiectul se află în prezent în faza de studiu FEED (Front-End Engineering and Design).

Întrebat de ce a fost aleasă România pentru acest sistem cu totul nou, John Kerry (emisarul preşedintelui SUA pentru climă) a răspuns: „Pentru că românii au mai lucrat cu energia nucleară înainte, pentru că au vrut să facă acest lucru şi pentru că noi credem că are sens”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇