Transformarea unuia dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră în cel mai rezistent material de pe Pământ

Transformarea unuia dintre cele mai periculoase gaze cu efect de seră în cel mai rezistent material de pe Pământ
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În timp ce o mare parte din discuțiile despre schimbările climatice se concentrează pe dioxidul de carbon (CO2), combaterea emisiilor de metan, un gaz cu efect de seră chiar mai puternic, ar putea avea un impact mai rapid pe termen scurt.

Pentru industriile care nu pot elimina producția de metan, o companie din Cambridge propune valorificarea gazului, notează BBC.

Deși nu rămâne în atmosferă atât de mult timp precum CO2, metanul absoarbe mult mai multă energie solară, ceea ce îl face mai dăunător. Aproximativ 60% din emisiile totale de metan sunt generate de activitățile umane precum agricultura, producția de combustibili fosili și deșeurile care se descompun în gropile de gunoi.

ADVERTISING

În unele locuri, metanul este capturat și ars pentru energie, proces prin care se emite însă CO2. O soluție mai curată a fost dezvoltată de cercetătorii de la Levidian.

„Sistemul nostru Loop folosește energie cu microunde pentru a descompune moleculele de metan capturat în carbon și hidrogen. Hidrogenul produs poate fi folosit pentru alimentarea fabricilor, camioanelor sau navelor, de exemplu. Este un combustibil curat, deoarece, atunci când îl arzi, obții căldură și energie, dar nu se eliberează CO2 – doar vapori de apă. Carbonul din metan cade într-un recipient sub o formă solidă numită grafen”, explică John Hartley, director executiv al Levidian.

ADVERTISING

Grafenul este cel mai subțire și mai rezistent material cunoscut. În plus, este transparent, flexibil și un bun conductor atât pentru căldură, cât și pentru electricitate.

„O cantitate mică de grafen adăugată în obiectele de zi cu zi poate face o diferență uriașă”, spune Ellie Galanis, director de dezvoltare comercială, care caută aplicații cât mai eficiente pentru grafenul produs de Levidian.

Potrivit acesteia, puțin grafen adăugat în benzile de cauciuc ale anvelopelor le poate face mai durabile, mai ușoare și mai eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibil.

ADVERTISING

„Estimăm că, dacă toate camioanele din Marea Britanie ar folosi astfel de anvelope, industria ar economisi combustibil în valoare de 300 de milioane de lire sterline pe an”,spune Galanis.

Adăugat în beton reduce cantitatea necesară de ciment, un lucru benefic pentru mediu. Sau poate intra în componența materialului din care sunt realizate mănușile chirurgilor pentru a le face mai rezistente la rupere, printre numeroasele sale aplicații.

Descoperit în urmă cu 20 de ani, grafenul nu este încă foarte prezent pe piață, asta pentru că nimeni nu a reușit să producă grafen de înaltă calitate în cantități suficiente, potrivit lui Alistair Donaldson, directorul tehnologic al Levidian. El susține că sistemul Loop poate face tocmai acest lucru.

„Lucrăm în prezent cu diverși producători de produse și putem furniza grafen sub formă de pulbere, pelete sau lichid, astfel încât să-l poată integra în multe sisteme diferite fără să își modifice procesele. Suntem pe cale să vedem ce poate face cu adevărat grafenul”, spune Donaldson.

Sistemul Loop este deja testat în mai multe locuri din întreaga lume. Un astfel de loc este Worthy Farm, unde sistemul transformă metanul capturat din dejecțiile vacilor. În primăvară, compania va începe un proiect similar cu United Utilities, folosind biogaz produs din tratarea apelor reziduale. Proiectul a primit o finanțare guvernamentală în valoare de 3 milioane de lire sterline.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇