Toate pânzele sus! Prima navă echipată cu velele viitorului începe călătoria inaugurală și promite să revoluționeze transportul maritim (Video)

Toate pânzele sus! Prima navă echipată cu velele viitorului începe călătoria inaugurală și promite să revoluționeze transportul maritim (Video)
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

O navă de marfă echipată cu vele speciale uriașe, proiectate în Marea Britanie, a pornit în călătoria sa inaugurală.

Firma de transport maritim Cargill, care a închiriat nava, speră că tehnologia va ajuta industria să vireze spre un viitor mai „verde”, potrivit BBC.

Utilizarea rigidelor pânze WindWings are ca scop reducerea consumului de combustibil și, prin urmare, amprenta de carbon a transportului.

Se estimează că industria este responsabilă pentru aproximativ 2,1% din emisiile globale de dioxid de carbon (CO2).

ADVERTISING

Prima călătorie a Pyxis Ocean este din China în Brazilia, va dura aproximativ șase săptămâni și reprezintă primul test în lumea reală a acestei tehnologii.

Velele sunt pliate când nava este în port și se deschid în larg. Au o înălțime de 37,5 metri și sunt construite din același material ca și turbinele eoliene, pentru a le face durabile.

Se estimează că folosirea lor ar putea să reducă emisiile unei nave de marfă cu 30%.

Jan Dieleman, președintele Cargill Ocean Transportation, susține că industria a început „călătoria spre decarbonizare”. El a recunoscut că nu există o soluție miraculoasă să rezolve totul peste noapte, dar a subliniat că această tehnologie e un exemplu de cât de repede se schimbă lucrurile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Acum cinci, șase ani, dacă îi întrebai pe oamenii din transportul maritim despre decarbonizare, ei răspundeau că e ceva foarte dificil, ce nu se va întâmpla prea curând.

Cinci ani mai târziu, cred că narațiunea s-a schimbat complet și toată lumea este cu adevărat convinsă că trebuie să facă asta, dar mai au câteva provocări legate de cum să o facă.

De aceea, ne-am asumat rolul să fim unul dintre marii jucători care își asumă o parte din riscuri și încearcă lucruri noi pentru a duce industria mai departe”, a spus el.

Pyxis Ocean launches with 2 WindWings

Tehnologia a fost dezvoltată de firma britanică BAR Technologies, care a fost descoperită în echipa lui Sir Ben Ainslie în cadrul ediției din 2017 a Cupei Americii, o competiție numită uneori „Formula 1 a mărilor”.

ADVERTISING

„Acesta este unul dintre cele mai lente proiecte pe care le-am realizat, dar fără îndoială cu cel mai mare impact asupra planetei”, a declarat șeful companiei, John Cooper, care a lucrat înainte pentru echipa McLaren de Formula 1.

El crede că această primă călătorie va fi un punct de cotitură pentru industria maritimă.

„Prevăd că până în 2025 jumătate din navele noi vor avea propulsie eoliană”, a spus el.

„Motivul pentru care sunt atât de încrezător este că aduce economii mari. O tonă și jumătate de combustibil pe zi. Cu 4 aripi pe o navă, ai 6 tone de combustibil economisite, adică cu 20 de tone de CO2 mai puțin pe zi. Cifrele sunt masive”, spune Cooper pentru BBC.

Chiar dacă inovația a venit din Marea Britanie, velele-aripi sunt fabricate în China. Cooper spune că a trebuit să facă asta din cauza lipsei de sprijin din partea guvernului britanic în reducerea costului importurilor de oțel.

Tehnologia eoliană se poate să nu fie potrivită pentru toate navele, de exemplu, în cazul în care pânzele interferează cu descărcarea containerelor. Însă John Cooper este optimist și e convins că viitorul pentru „aripile vântului” este „foarte roz”.

De asemenea, el spune că are o mare satisfacție că industria revine la origini, când navele foloseau pânzele ca să capteze puterea vântului.

„Invenția motoarelor mari cu ardere a distrus rutele comerciale și rutele de navigație și acum vom încerca să inversăm această tendință. Măcar puțin”, a conchis Cooper.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇