Premierul scoţian John Swinney dezminte orice intenţie de interzicere sau de închidere a pisicilor în anumite zone rurale, după ce un grup de experţi a recomandat într-un raport închiderea pisicilor în casă şi scoaterea lor doar în lesă, cu scopul protejării faunei sălbatice.
”Daţi-mi voie să clarific lucrurile: Guvernul nu va interzice pisicile şi nici nu va impune restricţii”, a declarat premierul scoţian, încercând să potolească temerile proprietarilor acestor iubite animale de companie, relatează AFP.
În weekend, Comisia scoţiană însărcinată cu starea de bine a animalelor (SAWC), un organism independent care consiliază Guvernul local, a preconizat într-un raport crearea unor ”zone de izolare a pisicilor”, acolo unde fauna sălbatică este ”vulnerabilă”.
Comisia recomandă ca pisicile să trăiască doar în casă şi să fie scoase în lesă de către stăpânii lor, pentru a fi împiedicate astfel să vâneze rozătoare şi păsări.
SAWC recomandă de asemenea ca noile proiecte imobiliare din apropierea unor ”zone sensibile de conservare” să conţină o clauză care să interzică deţinerea pisicilor.
Comisia a mai recomandat microciparea obligatorie a pisicilor și analizarea posibilității sterilizării obligatorii a acestora în anumite regiuni.
Conform raportului SAWC, pisicile domestice ucid anual milioane de păsări, mamifere, reptile și amfibieni în Regatul Unit, iar numărul total de vertebrate omorâte ar putea depăși 700 de milioane.
De asemenea, pisicile domestice concurează cu pisicile sălbatice scoțiene pentru hrană și teritoriu și pot transmite boli.
Guvernul anunţa duminică faptul că ”ia în considerare deplin” recomandările din acest raport, lucru care l-a obligat pe şeful Guvernului să-şi clarifice poziţia luni.
”Este vorba despre un raport realizat de către o organizaţie externă care a fost predat Guvernului în vederea examinării”, a încercat să dea asigurări John Swinney.
Organizația Cats Protection susține microciparea obligatorie, dar adaugă că accesul în aer liber este esențial pentru sănătatea și comportamentul natural al pisicilor.
În ultimii ani, oraşele australiene Canberra şi Adelaide au anunţat izolarea, impunerea unor restricţii de circulaţie sau limitarea numărului pisicilor, pentru ca acestea să nu cauzeze dispariţia unor specii.