Emisiile de gaze cu efect de seră subțiază stratosfera, arată un studiu recent. Cercetătorii au descoperit că grosimea stratului atmosferic s-a redus cu 400 de metri, începând cu anii 1980, și se va subția cu încă un kilometru până în 2080.
Fenomenul va afecta transmisiile prin satelit, sistemul de navigație GPS și comunicațiile radio, susțin oamenii de știință, citați de The Guardian.
Descoperirea este cea mai recentă dovadă a impactului pe care îl avem asupra planetei. În aprilie, oamenii de știință au arătat cum schimbarea climei a schimbat axa Pământului pe măsură ce topirea masivă a ghețarilor redistribuie greutatea pe tot globul.
Subțierea stratosferei este un semnal puternic al crizei climatice și al influenței omului la scară planetară, susține Juan Anel, de la Universitatea Vigo, din Spania, implicat în studiu. „Este șocant”, mai spune omul de știință.
Predicții de acest gen au existat, dar este prima dovadă că asta deja se întâmplă și încă de ani buni.
Fenomenul „poate afecta traiectoriile sateliților, propagarea undelor radio și, în cele din urmă, performanța generală a sistemului de poziționare globală și a altor sisteme de navigație spațială”, mai spun cercetătorii.
Citește și: