Stratosfera s-a subțiat cu 400 de metri din anii '80 încoace. Cercetător: Este şocant şi periculos

Stratosfera s-a subțiat cu 400 de metri din anii '80 încoace. Cercetător: Este şocant şi periculos

Emisiile de gaze cu efect de seră subțiază stratosfera, arată un studiu recent. Cercetătorii au descoperit că grosimea stratului atmosferic s-a redus cu 400 de metri, începând cu anii 1980, și se va subția cu încă un kilometru până în 2080.

Fenomenul va afecta transmisiile prin satelit, sistemul de navigație GPS și comunicațiile radio, susțin oamenii de știință, citați de The Guardian.

Descoperirea este cea mai recentă dovadă a impactului pe care îl avem asupra planetei. În aprilie, oamenii de știință au arătat cum schimbarea climei a schimbat axa Pământului pe măsură ce topirea masivă a ghețarilor redistribuie greutatea pe tot globul.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Subțierea stratosferei este un semnal puternic al crizei climatice și al influenței omului la scară planetară, susține Juan Anel, de la Universitatea Vigo, din Spania, implicat în studiu. „Este șocant”, mai spune omul de știință.

Predicții de acest gen au existat, dar este prima dovadă că asta deja se întâmplă și încă de ani buni.

Fenomenul „poate afecta traiectoriile sateliților, propagarea undelor radio și, în cele din urmă, performanța generală a sistemului de poziționare globală și a altor sisteme de navigație spațială”, mai spun cercetătorii.

Citește și:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!