PSD și UDMR vor ca în 5 ani tot transportul public, taxiurile și mașinile de marfă să fie ”verzi”

PSD și UDMR vor ca în 5 ani tot transportul public, taxiurile și  mașinile de marfă să fie ”verzi”

Un grup de deputaţi PSD şi UDMR a iniţiat un proiect legislativ care prevede, între altele, că mijloacele de transport public trebuie să fie nepoluante. Exemplul pozitiv vine de la Cluj, unde mai mult de jumătate din mijloacele de transport public sunt nepoluante.

În România, la finalul anului trecut, din 53.771 autobuze şi microbuze, 53.611 erau pe benzină şi motorină.

Din anul 2025 însă e posibil să circulăm prin oraş doar cu autovehicule nepoluante, asta după ce un grup de parlamentari PSD şi UDMR a iniţiat un proiect de lege care prevede ca mijloacele de transport în comun, dar şi taxiurile sau maşinile de marfă să fie „verzi”.

ADVERTISING

Autobuze care-și afumă călătorii

Parcul auto al societăţii de transport din Craiova are aproape jumătate dintre autobuze vechi.

”Sunt cele turceşti care într-adevăr scot fum şi înăuntru”, spune Gabriel, un craiovean.

Mihail Genoiu, primarul oraşului, spune că, până în 2025, 46 de autobuze electrice vor circula prin oraş.

Primăria Craiova a cumpărat 16 autobuze electrice, cu bani de la UE. Valoare proiectului, care include şi staţii de încărcare, se ridică la peste 57 milioane lei.

Clujul e un exemplu

La Cluj, mai mult de jumătate din flota de vehicule destinate transportului public este electrică, iar până în 2026 transportul public va fi în întregime nepoluant. Ultima achiziţie a fost făcută de Primărie la începutul acestui an, când au fost puse în circulaţie alte 25 de troleibuze noi. Un singur mijloc de transport în comun electric a costat aproape 3 milioane de lei.

ADVERTISING

Din cele 380 de mijloace de transport în comun din Cluj, aproape 200 sunt nepoluante. Pe lângă acestea, alte 90 de autobuze sunt cu grad redus de poluare, euro 6.

„Sunt mai silenţioase şi întotdeauna atmosfera în autobuz atunci când e cald e foarte plăcută”, spune o pasageră, în timp ce un altul sugerează că „ar fi o idee foarte bună să fie toate mijloacele de transport în comun electrice.

Tocmai pentru că s-ar elimina poluarea şi un oraş mare oricum este foarte poluat. Pentru că nu este destulă verdeaţă încât să anihileze poluarea”, spune un clujean.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇