Petiție împotriva ministrului Mediului: Apără interesele industriei forestiere, nu pădurile

Petiție împotriva ministrului Mediului: Apără interesele industriei forestiere, nu pădurile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Declic a inițiat o petiție în care i se cere ministrului Mediului, Tánczos Barna, să nu saboteze Strategia europeană pe păduri, care își propune conservarea pădurilor seculare și plantarea a 3 miliarde de arbori.

Demersul vine după ce Tánczos Barna a semnat, alături de reprezentanții altor 10 țări, printre care Austria și Ungaria, o scrisoare către Comisia Europeană în care se făcea cunoscută opoziția față de Strategia pentru păduri pentru 2030.

Ministrul român explica, în presa maghiară, că nu au avut loc consultări pe această strategie și nu au fost luate în calcul ”jurisdicţia statelor membre, principiul subsidiarităţii şi chestiunile practice privind diversitatea pădurilor şi exploatarea sustenabilă”.

ADVERTISING

Acum, inițiatorii petiţiei îl acuză pe Tánczos Barna că apără interesele industriei forestiere în detrimentul protecției pădurilor.

”Ministrul Mediului din România a co-semnat o scrisoare inițiată de Austria și trimisă către vicepreședintele Comisiei Europene. Tánczos Barna s-a alăturat miniștrilor europeni care îl strâng cu ușa pe Frans Timmermans, pledând pentru apărarea intereselor industriei forestiere.

Mai exact, Barna militează la nivel european pentru ca afacerile cu lemn și profitul să prevaleze în fața protejării pădurilor pe termen lung.

ADVERTISING

Anul trecut, ministrul Tánczos Barna și-a luat angajamentul că va face o prioritate din respectarea recomandărilor europene și că va susține investițiile în protejarea pădurilor. Doar că Tánczos Barna a uitat ce a promis. Iar acum s-a poziționat de partea industriei forestiere care vrea exploatare cu orice preț.

De aceea, noi, Comunitatea Declic, îi cerem să se poziționeze public de partea țărilor care susțin conservarea și reîmpădurirea”, arată inițiatorii în textul petiței.

Ei atrag atenția că, în România, doar 3% din totalul pădurilor sunt declarate protejate.

ADVERTISING

”Nici măcar pe acestea legislația națională nu le protejează eficient de tăietorii de lemn. Nu-i de mirare că la fiecare ploaie torenții care se scurg pe pantele defrișate fac ravagii și înghit în câteva secunde agoniseala de-o viață a oamenilor”.

”Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să transmiteți oficial Uniunii Europene că România susține necondiționat strategia europeană pe păduri. Considerăm inacceptabil că ați co-semnat, alături de Austria, o scrisoare ce vine în total dezacord cu interesele țării noastre. România are nevoie de protejarea pădurilor seculare și de noi împăduriri. Ați ales să susțineți interesele firmelor austriece în locul interesului public”, e solicitarea celor care semnează petiția.

Petiția, care poate fi accesată AICI, a strâns deja peste 19.500 de semnături, din cele 50.000 pe care și le-a propus.

Citește mai multe pe acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇