Efectele războiului asupra naturii: Până și vulturii și-au schimbat rutele de zbor

Efectele războiului asupra naturii: Până și vulturii și-au schimbat rutele de zbor

În ultimii ani, vulturii și-au schimbat rutele de migrație, pentru a evita zonele în care se poartă lupte în Ucraina. Păsările deviază chiar și până la 250 de kilometri de la ruta obișnuită, ceea ce poate avea un impact negativ asupra ratelor lor de reproducere, spun oamenii de știință.

Un grup de oameni de știință din Marea Britanie a ajuns la aceste concluzii după ce a examinat călătoriile a 19 vulturi pestriți mari, care au zburat prin Ucraina spre sudul Belarusului. Rutele lor din martie și aprilie 2022 au fost comparate cu cele din anii anteriori, din 2018 până în 2021.

ADVERTISING

Oamenii de știință au descoperit că, după începerea războiului din Ucraina, păsările au călătorit în medie cu 85 de kilometri mai mult decât de obicei. Un vultur s-a abătut de la traseu cu 250 de kilometri, scrie The Guardian.

Din această cauză, durata călătoriei a urcat la o medie de 55 de ore. În plus, viteza de zbor a masculilor, care zboară din Africa de Est, spre deosebire de femele, care vin din Grecia, a fost mai mică decât înainte de începerea războiului, se arată într-un raport publicat de jurnalul Current Biology.

Anterior, 90% dintre vulturi făceau escale în Ucraina, dar începând din 2022, doar 32% au mai făcut-o. Ca urmare, păsările au folosit probabil mai multă energie pentru a ajunge la locurile de cuibărit.

ADVERTISING

„Este ca și cum ai alerga un maraton, dar nu ai avea pauze de apă. Iar la final cineva îți cere să alergi încă 11 sau 12 kilometri”, a explicat Charlie Russell, coautor al studiului.

Potrivit oamenilor de știință, cele mai mari abateri de la traseul direct au avut loc în zonele mai intens bombardate.

Cu toate acestea, nu toate păsările s-au comportat la fel. De exemplu, în ciuda luptelor crâncene, un vultur pe nume Borovets a continuat să zboare prin Kiev, iar un alt vultur, femela Denisa, și-a modificat cursul și a zburat la mai puțin de un kilometru de exploziile de la periferia capitalei.

ADVERTISING

Abaterile de la traseele obișnuite pot cauza întârzieri în reproducere, deoarece vulturii vor avea cel mai probabil nevoie de timp suplimentar pentru a se recupera. De asemenea, pot avea un impact asupra șanselor de supraviețuire a urmașilor lor, din moment ce puii eclozează mai târziu, iar prada preferată ar putea să nu mai fie accesibilă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇