Artropodele au evoluat în mediul acvatic, ele fiind și primele organisme complexe care au făcut pasul decisiv spre mediul terestru, acum cel puțin 425 de milioane de ani. De atunci, cele mai multe specii de artropode au devenit exclusiv terestre, în timp ce altele au preferat mediul oceanic sau un trai semi-acvatic.
Dintre toate aceste specii, crabii se pare că au fost cel mai indecis grup, ei făcând trecerea de la un mediu la altul de nu mai puțin de 17 ori de-a lungul istoriei lor evolutive.
Aceasta e concluzia unei echipe internaționale de biologi și paleontologi de la institute și centre universitare din SUA, China, Franța, Australia, Singapore, Taiwan sau Africa de Sud.
În studiul realizat de aceștia și publicat de jurnalul Systematic Biology, autorii susțin că au analizat toate speciile de crabi, sute la număr, concluzionând că acest grup animal a apărut cu circa 45 de milioane de ani mai devreme decât se credea, mai exact pe la mijlocul Triasicului, acum aproape 200 de milioane de ani. În plus, au descoperit și multiplele lor adaptări și readaptări la diferite medii.
Ce a frapat specialiștii e faptul că anumite specii, separate nu doar de distanțe uriașe, ci și de medii complet diferite, au dezvoltat trăsături similare, scrie New Scientist.
De fapt, susțin specialiștii, abilitatea acestui grup animal de a se adapta rapid la medii diferite arată tocmai capacitatea lor superioară a evolua și de a se adapta. Crabii au fost mereu niște supraviețuitori.