Ora Pământului 2023: Milioane de oameni, instituții și companii sting azi luminile pentru o oră. La campanie participă inclusiv Guvernul și Președinția României

Ora Pământului 2023: Milioane de oameni, instituții și companii sting azi luminile pentru o oră. La campanie participă inclusiv Guvernul și Președinția României

Milioane de oameni, instituţii şi companii sting luminile timp de o oră, în ultima sâmbătă din luna martie, cu ocazia celui mai mare eveniment de mediu din istorie – Earth Hour (Ora Pământului).

Potrivit Ministerului Mediului, anul acesta, de Ora Pământului 2023, World Wildlife Fund (#WWF) lansează provocarea de a dărui o oră pentru Pământ în fiecare lună. „O oră, în care alături de familie sau prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecţia naturii: să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură”, precizează sursa citată.

ADVERTISING

Ministerul Mediului avertizează, în context, că biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură, transmite Agerpres.

Earth Hour a fost organizat prima oară pe 31 martie 2007 în Sydney, când 2 milioane de oameni şi peste 2.100 companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: schimbarea accelerată a climei.

Din 2008, Earth Hour a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii.

Instituţii din peste 8.000 de oraşe din 195 de ţări participă sâmbătă, 25 martie 2023, de la ora 20:30 la cea de-a 17-a ediţie a Earth Hour.

ADVERTISING

Și Guvernul României marchează Ora Pământului

Guvernul se alătură campaniei globale Ora Pământului – Earth Hour, urmând ca sâmbătă seară luminile în Palatul Victoria să fie stinse în intervalul orar 20.30-21.30.

”România rămâne ferm angajată în dezvoltarea proiectelor de investiţii în energie şi infrastructură energetică adaptate provocărilor majore ale momentului: tranziţia către energia verde şi asigurarea independenţei strategice faţă de resursele energetice ruseşti.

În acest context, măsurile pe care le-am luat şi le avem în vedere la nivelul Guvernului au ca reper planul european RePower EU pentru economisirea energiei, producerea de energie curată şi diversificarea resurselor de energie. Vrem să valorificăm potenţialul României de a dezvolta capacităţi noi pentru energie verde, oferind totodată consumatorilor soluţii energetice ieftine şi prietenoase cu mediul şi am făcut deja paşi concreţi în acest sens.

ADVERTISING

Avem perspectiva deschiderii unei fabrici de panouri solare în România, valoarea totală a investiţiei fiind de un miliard de euro, de asemenea, implementăm la Doiceşti tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici, un proiect în premieră în Europa, pregătim trecerea Termocentralei de la Mintia către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen, în acord cu taxonomia europeană.

Sunt doar câteva exemple, care vor ajuta România asigure necesarul intern de energie electrică, dar şi să exporte”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

Mesajul Administrației Prezidențiale

Administraţia Prezidenţială marchează și ea, la rândul său, Ora Pământului 2023. Astfel, instituţia se alătură demersului sâmbătă, în intervalul orar 20:30-21:30, prin întreruperea iluminatului interior şi exterior al Palatului Cotroceni.

„Gestul simbolic de stingere a luminilor este un semnal că este înţeleasă importanţa protejării Planetei Pământ şi a resurselor acesteia. Sprijinirea politicilor publice care asigură un mediu curat, în special cele care vizează reducerea poluării şi limitarea schimbărilor climatice, reprezintă un angajament al preşedintelui României, Klaus Iohannis”, mai arată comuncatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Şi alte instituții din țară, precum Camera Deputaţilor şi Palatul CFR, mai marchează Ora Pământului 2023.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇