Oficial european, șocat de gunoaiele și incendiile ilegale din România: Ce dracu' se întâmplă?

Oficial european, șocat de gunoaiele și incendiile ilegale din România: Ce dracu' se întâmplă?

Grégoire Dubois, managerul Centrului pentru Biodiversitate al Comisiei Europene, a fost recent într-o vizită în România și spune că a fost o călătorie care l-a ”deprimat teribil”. Oficialul european vorbește despre mizeria și incendiile ilegale din țara noastră, inclusiv cele din Delta Dunării, teritoriu protejat UNESCO.

Ce dracu’ se întâmplă în România? M-am întors săptămâna trecută dintr-o excursie de două săptămâni în România, pentru a-i descoperi natura excepțională, cu accent pe Munții Carpați și Delta Dunării, o zonă cheie pentru păsările migratoare, rezervație a Biosferei UNESCO.

De obicei nu postez despre vizitele personale, dar această călătorie a fost una care m-a deprimat teribil. O realitate terifiantă, care îmi amintește că distrugerea mediului se întâmplă și la scară uriașă în Europa”, a scris Dubois pe Linkedin.

ADVERTISING

El a postat și o fotografie cu un incendiu ilegal de stuf, din 8 aprilie, în Delta Dunării.

Incendiu-Delta-1
Foto: Linkedin/Grégoire Dubois

”Puteți vedea mai multe incendii în diferite locații exact în momentul în care migrația păsărilor a început și primele cuiburi sunt deja construite. Acestea sunt incendii necontrolate, ilegale.

Acestea sunt, de asemenea, incendii toxice, care de multe ori miroseau îngrozitor din cauza cantității mari de gunoi și plastic care arde. Incendiile ilegale sunt făcute pentru a facilita accesul la apă pentru pescuit, pentru a evidenția zonele de observatie pentru braconieri și vânătoare, pentru a susține vitele care pasc ilegal în zonele uscate”, a mai povestit oficialul.

ADVERTISING

Grégoire Dubois a vorbit apoi și despre munții de gunoaie care se găsesc peste tot în țară, până în cele mai izolate locuri, în fiecare apă, pe fiecare deal, în toate pădurile, protejate sau nu.

”Cantitati colosale de gunoi se găseau peste tot în țară, până în cele mai izolate locuri, în fiecare baltă, pe fiecare deal, în toate pădurile, protejate sau nu. Aș fi putut pune atât de multe poze care arată eroziunea solului ca o consecință a defrișărilor, pescuitul ilegal în zone marine protejate, zone agricole uriașe fără un singur gard viu sau copac la vedere, lista pare infinită”, afirmă managerul Centrului pentru Biodiversitate al Comisiei Europene.

gunoaie-apa
Foto: Linkedin/Grégoire Dubois

Oficialul precizează că a fost adesea în țări în curs de dezvoltare și a văzut multe daune făcute mediului, ”dar rareori la o asemenea amploare”.

ADVERTISING

Mai mult, oficialul spune că autoritățile nu par să își dorească să rezolve aceste probleme.

”Am lucrat cu autorități din țări în curs de dezvoltare care chiar doreau să-și conserve natura și se pot vedea primele rezultate. Aici, m-am simțit total neputincios, în ciuda eforturilor semnificative și tot mai mari ale Uniunii Europene de a conserva și restabili biodiversitatea. Este deprimant pentru că toate acestea sunt vizibile, sunt distrugeri ale mediului provocate de om care se întâmplă chiar în fața ochilor noștri, fără ca nimeni să facă ceva.

Sunt atât de supărat, pentru că această țară ar putea fi o bijuterie europeană care să atragă mulți turiști pentru a se bucura de o natură și o biodiversitate unice. Dar ceea ce se întâmplă acum în România este efectiv un ecocid sau mai bine zis o eco-sinucidere națională”, punctează oficialul.

Totuși, Grégoire Dubois subliniază că a părăsit România cu o oarecare speranță, după ce a petrecut câteva ore cu tineri voluntari care ajutau păsările afectate.

”Pentru prima dată în carieră, m-am simțit total neputincios în fața unei astfel de situații. Dar am părăsit țara cu o licărire de speranță, după ce am petrecut câteva ore cu tineri voluntari care puneau inele păsărilor, pentru a le ajuta pe cele care ar putea supraviețui acestei apocalipse. Sper că autoritățile române își vor da seama curând că trebuie să pună capăt acestui coșmar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇