O specie de bambus este pe cale să înflorească pentru prima dată după 120 de ani. Dar veștile nu sunt deloc bune

O specie de bambus este pe cale să înflorească pentru prima dată după 120 de ani. Dar veștile nu sunt deloc bune

Există un tip de bambus negru, cunoscut sub numele de Phyllostachys nigra var. henonis, care înflorește o singură dată la 120 de ani. Iar după ce înflorește, planta moare la scurt timp după aceea.

Cu un interval de peste un secol între înfloriri, botaniștii nu au prea multe șanse să studieze modul în care se regenerează această plantă. Ultimul eveniment major de înflorire a avut loc în 1908, deși unele înfloriri au avut loc între 1903 și 1912, plasând următorul eveniment major în jurul anului 2028.

ADVERTISING

Cu toate acestea, în 2020, cercetătorii de la Universitatea Hiroshima (Japonia) au descoperit un bambus care înflorește cu un mic avans în fața celorlalte plante similare, folosind ocazia pentru a studia modul în care planta se regenerează.

Din păcate, echipa a descoperit că lucrurile nu au decurs deloc cum ar fi trebuit și are motive să creadă că următorul eveniment de înflorire ar putea fi un dezastru pentru producția de bambus și pentru mediu.

„Bambusul nu a produs semințe viabile care să poată germina. Producția lăstarilor de bambus s-a oprit după înflorire. Nu a existat niciun semn de regenerare a acestui bambus după înflorire în primii trei ani”, a explicat Toshihiro Yamada, autor al studiului.

ADVERTISING

De asemenea, echipa condusă de acesta nu a găsit nicio reproducere asexuată la plantă. „Toate tulpinile au murit în locul de studiu, fără niciun semn aparent de regenerare prin producția de semințe (...). Aceste rezultate sugerează un viitor întunecat pentru P. nigra var. henonis în Japonia”, se arată într-un raport publicat de oamenii de știință în revista PLOS ONE.

Autorii se așteaptă ca regenerarea bambusului să fie lentă, în cel mai bun caz, să existe mai mulți ani în care bambusul nu poate fi recoltat, iar impactul economic să fie considerabil, notează IFLScience.

ADVERTISING

„O altă îngrijorare cu privire la acest declin este impactul asupra mediului”, adaugă ei, „care poate duce la schimbări drastice ale vegetației”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇