Nicușor Dan promite piste de biciclete şi prețuri mai mari la parcare. Iohannis cere acțiuni concrete: Nu e de ajuns să vorbim, trebuie să și facem ceva! (Foto & Video)

Nicușor Dan promite piste de biciclete şi prețuri mai mari la parcare. Iohannis cere acțiuni concrete: Nu e de ajuns să vorbim, trebuie să și facem ceva! (Foto & Video)

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, și președintele Klaus Iohannis au participat, joi, la o dezbatere pe tema transportului sustenabil în România, organizată de Asociaţia „Green Revolution” la Roaba de Cultură din parcul Herăstrău, cu ocazia Zilei Mondiale a Bicicletei.

Ambii au venit la eveniment pe biciclete, însă nu împreună. Edilul a ajuns primul, în timp ce președintele a ales să vină cu 10 minute mai târziu.

Nicușor Dan a stat puțin de vorbă cu jurnaliștii înainte să înceapă dezbaterea și le-a spus că, în primul rând, trebuie să rezolve problema parcărilor, ca să aibă unde să facă piste de bicicletă.

ADVERTISING

”Chiar dacă am vrea să facem piste de biciclete, nu am avea unde, că sunt mașini parcate peste tot. Deci întâi strategia de parcare, apoi piste de bicicletă”, a spus Nicușor Dan.

El a admis că la acest moment în Capitală sunt ”15-20 de kilometri de pistă de bicicletă. Mult prea puțin, evident”.

Întrebat când va finaliza aceasta strategie de parcare ce va permite și piste pentru bicicliști, el a spus că ”până la finalul mandatului”, deci în trei ani.

Totuși, a promis că ”în anul acesta o să vedeți câteva zeci de mii de mașini mai puține pe prima bandă”. Când jurnaliștii au cerut detalii despre cum se va întâmpla asta, Nicușor Dan a răspuns doar ”o să aflați”.

klaus-iohannis-nicusor-dan-3
Foto: Administrația Prezidențială

”Trebuie să creştem preţul parcării”

Ulterior, în cadrul dezbaterii, el a reluat problema mașinilor parcate pe trotuare.

ADVERTISING

"Chiar dacă am avea o cantitate nelimitată de bani în momentul ăsta, nu am putea să organizăm, să concepem, să executăm acele piste de biciclete pe care toată lumea le aşteaptă, pentru că oraşul acesta este sufocat de maşini parcate şi pe trotuar, şi pe prima bandă. Şi aici intrăm într-un cerc vicios", a afirmat primarul.

El a apreciat că "de zeci de ani maşina nu mai este simbolul prestigiului social" şi a mărturisit că în fiecare zi merge pe jos doi kilometri, de acasă la Primărie.

De data aceasta, singura soluție propusă a fost creșterea prețurilor pentru locurile de parcare.

"E o chestiune care trebuie spusă şi trebuie asumată - trebuie să creştem preţul parcării. Este absolut necesar, pentru a realiza acel echilibru în mobilitatea din oraş", a mai spus Nicuşor Dan.

iohannis-bicicleta-herastrau
Foto: Administrația Prezidențială

Iohannis îi cere fapte, nu vorbe

Discursul și acțiunile primarului din ultima vreme nu par să-l fi convins pe Klaus Iohannis. În cadrul dezbaterii organizate de Green Revolution, șeful statului a criticat administrația locală pentru lipsa măsurilor.

ADVERTISING

”De ce nu merge mai multă lume cu bicicleta? Veți afla imediat dacă încercați. Avem prea multe intersecții unde stai mai mult la semafor decât mergi cu bicicleta, prea puține piste, împarți banda de mers cu automobiliști foarte nervoși și foarte deranjați de prezența bicicliștilor și dai de piste care sunt făcute aparent pentru bicicliști, dar mergi foarte greu pe ele pentru că cei care le-au făcut probabil că nu folosesc bicicleta. (...)

Cred că vrem să fim și foarte deschiși, și foarte raționali. Orașele noastre au fost construite în ultima sută de ani pentru automobil. În orice oraș, totul e pregătit și făcut pentru transportul auto. Dar trebuie să dăm orașele înapoi oamenilor. Nu toată lumea vrea să meargă cu mașina și să petreacă ore și ore pe zi în ambuteiaje.

Pentru asta nu e suficient să ne întâlnim și să vorbim ce frumos e să mergem cu bicicleta. Trebuie să și facem ceva. Cea mai importantă parte revine autorităților locale”, și-a început discursul șeful statului.

iohannis-dezbatere-biciclisti
Foto: Administrația Prezidențială

El a cerut să fie luate măsuri pentru siguranța biciclistului sau a pietonului în trafic, dar și pentru educarea cetățenilor.

”E nevoie de reglementări făcute foarte bine, cu cap, dar e nevoie și de foarte multă educație. Trebuie să înțelegem că drumurile le împărțim între șoferi, bicicliști, pietoni, cei cu trotinete sau alte mijloace”, a adăugat Iohannis.

”Trăgând linie și adunând, mersul pe bicicletă e sănătos, e recomandat și vă recomand tuturor să folosiți bicicleta cât mai des posibil. Mă adresez în primul rând autorităților locale, dar și centrale să faciliteze dezvoltarea de drumuri, piste destinate mersului pe bicicletă”.

Citește și: Iarba a fost tunsă azi în Herăstrău, că venea Nicușor Dan cu bicicleta. Întrebat dacă face duș cu apă rece, primarul a râs (Foto)

Ziua Mondială a Bicicletei

Ziua Mondială a Bicicletei sărbătorită la Roaba de Cultură (Parcul Regele Mihai I - Herăstrău)!#worldbycicleday #ziuamondialaabicicletei #mediu #ministerulmediului #VinereaVerde

Publicată de Ministerul Mediului - România pe Miercuri, 2 iunie 2021


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇