Cum se va transforma Marea Nordului pentru a deveni, în 30 de ani, centrala energetică a Europei

Cum se va transforma Marea Nordului pentru a deveni, în 30 de ani, centrala energetică a Europei

Europa continuă să ia măsuri pentru a nu mai fi dependentă de energia din Rusia. Astfel, șefii de guvern din Danemarca, Germania, Olanda şi Belgia au decis miercuri, la o reuniune pe teme de energie, să crească de zece ori capacitatea eoliană din Marea Nordului, la nivelul anului 2050, până la 150 GW.

”Marea Nordului va deveni centrala energetică verde a Europei în trei decenii”, conform angajamentului luat de cele patru ţări.

Angajamentul reprezintă un pas înainte în eforturile Uniunii Europene de a reduce dependenţa de combustibilii fosili, în special din Rusia, şi de a impulsiona dezvoltarea energiilor regenerabile, pentru o mai mare rezistenţă energetică.

ADVERTISING

Dacă producţia va ajunge la 150 GW în 2050, asta va echivala cu jumătate din obiectivul stabilit în sectorul energiei eoliene pentru acel an de Comisia Europeană, cu scopul ca Europa să devină neutră în ceea ce priveşte emisiile poluante.

Producţia de energie eoliană din Marea Nordului va permite de asemenea, în 2050, furnizarea de electricitate la 230 de milioane de gospodării europene, subliniază textul.

Preşedintele CE, Ursula von der Leyen, a calificat acest acord drept un angajament politic foarte puternic. "Cu cât suntem mai independenţi în Europa, cu atât mai independenţi vom fi de Rusia", a spus ea.

ADVERTISING

Aşa numita "centrală energetică verde europeană" va consta în multiple proiecte eoliene maritime şi centre conectate între ele, producţie la scară largă, precum şi interconectori de electricitate şi hidrogen verde.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇