Lista școlilor din România care vor avea dispozitive de monitorizare a calității aerului

Lista școlilor din România care vor avea dispozitive de monitorizare a calității aerului

Airly a selectat cele 50 de unităţi de învăţământ din România care vor primi în curând dispozitive de monitorizare a calității aerului, pentru a putea măsura nivelul de poluare și a înțelege sursele acesteia.

În 2021, doar 12% dintre școlile din România aveau acces la date în timp real despre calitatea aerului din vecinătatea lor, transmite compania într-un comunicat remis SpotMedia.ro.

Airly este o companie de tehnologie în domeniul monitorizării calității aerului, care şi-a lansat campania #ȘcolileRespiră.

ADVERTISING

Prima etapă a campaniei a fost lansată pe 7 octombrie și s-a derulat până pe 31 octombrie, iar școlile au putut aplica pentru unul dintre cei 50 de senzori de calitate a aerului exterior pe care îi pot utiliza timp de șase luni, fără costuri.

Am înregistrat 115 înscrieri la nivel național. În ceea ce privește regiunile, aplicațiile au venit din mai multe zone, însă, așa cum era de așteptat, majoritatea înregistrărilor din partea școlilor sunt din București. În afară de București, și-au arătat interesul pentru programul nostru școli din Ploiești, Bacău, Galați, Iași, Pitești și Craiova”, spune Cezara Copacianu, managerul de comunicare de la Airly România.

ADVERTISING

Lista școlilor selectate poate fi accesată AICI.

Printre criteriile de selecție Airly s-au numărat atât mesajul transmis, pentru a înțelege de ce școala respectivă are nevoie de acest senzor, dar și poziționarea școlii în raport cu poluanții, explică firma poloneză.

Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Philips și Bolt România, care vor sprijini programul prin furnizarea de vouchere de călătorie cu emisii zero și donarea de purificatoare de aer școlilor din zonele cele mai poluate.

Potrivit analizei Airly, aproape 57% dintre școlile din România depășesc noile norme de poluare a aerului cu particule fine (PM2,5) și 41,5% depășesc nivelurile de siguranță ale dioxidului de azot (NO2).

ADVERTISING

Cu toate acestea, doar 12% dintre școli au acces în timp real la date despre calitatea aerului din jurul lor.

Calitatea bună a aerului este esențială pentru sănătatea copiilor, iar primul pas pentru a ne asigura că cei mici respiră aer curat este informarea și educarea acestora în legătură cu aceasta. Numai în 2016, poluarea aerului a provocat 600.000 de decese în rândul copiilor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇