Guvernul închide infringementul cu Strategia pentru gazele cu efect de seră. Ministru: Suntem deja la 62% reducere față de 1990

Guvernul închide infringementul cu Strategia pentru gazele cu efect de seră. Ministru: Suntem deja la 62% reducere față de 1990
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Guvernul a adoptat Strategia pe Termen Lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră – România Neutră în 2050.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, spune că strategia va ajunge la Comisia Europeană în mai puţin de două săptămâni şi astfel va fi închisă procedura de infringement impusă ţării noastre.

„Astăzi am aprobat Strategia pe Termen Lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, având ca obiectiv România Neutră climatic până în anul 2050. (...) Reamintesc faptul că în 16 noiembrie a.c., Comisia Europeană a emis un aviz motivat în cauza 2022/2090, respectiv neîndeplinirea obligaţiei statului român de notificare a Strategiei pe Termen Lung a României, cu termen de conformare de două luni. În mai puţin de două săptămâni, vom transmite Comisiei Europene strategia pe care astăzi am adoptat-o în şedinţa de guvern. În acest sens procedura de infringement va fi închisă”, a anunţat Mircea Fechet, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

ADVERTISING

El a mai spus că schimbările climatice sunt o problemă fundamentală a societăţii noastre, cât şi la nivel global.

„Schimbările climatice reprezintă o problemă fundamentală a societăţii noastre, ele nu ţin cont de graniţele dintre state şi România este la fel de afectată, ca toate celelalte ţări, le resimţim pe propria noastră piele, fie că vorbim despre fenomene meteo extreme, fie că vorbim despre deşertificarea sudului României, fie că vorbim despre inundaţii sau despre secetă, fiindcă avem statistic vorbind, uneori şase sau şapte ani de secetă la fiecare decadă. Schimbările climatice reprezintă, fără îndoială, un lucru care să ne preocupe”, a completat Fechet. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă ţara noastră deja a început procesul de decarbonizare, prin reducerea emisiei gazelor cu efect de seră, iar astăzi suntem deja la 62% reducere faţă de punctul de referinţă aferent anului 1990.

Strategia aprobată astăzi propune opţiuni pentru decarbonizarea fiecărui sector în parte, fie că discutăm despre sectorul energie, transporturi, agricultură sau încălzire rezidenţială, deşeuri sau silvicultură.

"Analizând cele trei scenarii, România a ales, în baza unui memorandum adoptat deja de către Guvern în aprilie, scenariul România neutră. (...) Bineînţeles că este încă nevoie de eforturi suplimentare pentru a ne atinge toate obiectivele, însă am reuşit să demonstrăm angajamentul nostru ferm faţă de obiectivele de mediu", spune ministrul.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇