O lagună din Patagonia, aflată la aproximativ 1.400 de kilometri sud de Buenos Aires, în sudul Argentinei, a căpătat culoarea roz intens din cauza unui fenoment alarmant. Experții și activiștii sunt convinși că de vină este poluarea cu o substanță chimică folosită pentru conservarea creveților pentru export.
Concret, spun ei, citați de Science Alert, apa a căpătat această nuanță din cauza sulfitului de sodiu (E 221), un conservant alimentar antibacterian folosit în fabricile de pește. Activiștii afirmă că deșeuri cu sulfit de sodiu au contaminat râul Chubut, care alimentează laguna Corfo și alte surse de apă din regiune.
Locuitorii s-au plâns inițial de mirosurile urâte din jurul râului și al lagunei. Timp de câteva zile apa a avut culoarea anormală.
„Cei care ar trebui să controleze sunt cei care autorizează otrăvirea oamenilor”, a declarat activistul de mediu Pablo Lada.
Federico Restrepo, inginer de mediu și virolog, este și el de părere că explicația pentru culoarea neobișnuită este sulfitul de sodiu din deșeurile de pește, care, prin lege, ar trebui tratate înainte de a fi aruncate.
În lagună, care nu este folosită pentru recreere, sunt deversate deșeuri din parcul industrial Trelew. De altfel, nici nu e prima oară când apa devine roz.
„Culoarea roșiatică nu provoacă daune și va dispărea în câteva zile”, a declarat șeful gărzii de mediu din provincia Chubut, Juan Micheloud, declarație care a fost mult criticată de către activiști, ecologiști, dar și locuitori.
Vezi și Un lac situat într-un crater s-a făcut peste noapte roz. Explicația oamenilor de știință