Verificarea sănătății solului ar putea deveni în viitorul apropiat la fel de simplă precum un „selfie” cu drona, grație bacteriilor modificate genetic. Cercetătorii americani au modificat bacterii pentru a face solul și culturile să „strălucească” în culori diferite.
„Găselnița” aparține cercetătorilor de la MIT (SUA) și ar putea permite monitorizarea stării solului printr-o simplă scanare aeriană.
Bacteriile modificate „se aprind” în diferite culori, invizibile ochiului uman, dar detectabile cu camere hiperspectrale, atunci când detectează substanțe nutritive, contaminanți sau alte molecule țintite de oamenii de știință sau, pe viitor, de simpli agricultori.
Deoarece pot fi modificate cu ușurință pentru a produce compuși chimici în anumite condiții precise, bacteriile sunt deja utilizate ca senzori biologici. Problema e că, de obicei, pentru a interpreta răspunsurile e nevoie de un microscop și de timp.
Dar cu noua tehnologie, tot ce ar putea fi necesar este un zbor de dronă și 30 de secunde de așteptare, scrie Science Alert.
„Sistemul poate fi adaptat pentru a detecta practic orice tip de moleculă: metale, radiații, toxine sau nutrienți din sol”, explică Christopher Voigt, inginer biolog la MIT.
Bacteriile asupra cărora s-a intervenit până acum sunt Pseudomonas putida și Rubrivivax gelatinosus. Practic, testele au arătat că aceste bacterii pot fi programate să reacționeze (colorându-se) la orice tip de semnal chimic dorit, inclusiv contaminanți industriali sau nutrienți agricoli.
Metoda dezvoltată la MIT ar putea permite scanarea rapidă a unor suprafețe întinse de sol, de sute sau mii de metri pătrați, în mai puțin de jumătate de minut.
Cercetarea a fost finanțată de Departamentul Apărării al SUA și Ministerul Apărării din Israel, iar potențialul este uriaș.
Spre deosebire de senzorii clasici, care necesită alimentare electrică și întreținere, aceste „santinele organice” pot fi dispersate ușor pe teren, sunt autonome, persistente și pot fi vizualizate pe timp de zi, chiar și în medii complexe, de la câmpuri și păduri, până la zone urbane, se arată într-un raport publicat de Nature Biotechnology.