Aproape 200 de pesticide au fost descoperite în cadrul unui studiu care a vizat analizarea prafului din locuințe din întreaga Europă, iar peste 40% dintre aceste substanțe sunt asociate cu efecte toxice, inclusiv cancer și dereglări hormonale.
Potrivit cercetătorilor, riscurile prezentate de pesticidele care interacționează cu alte substanțe chimice ar trebui evaluate în mod colectiv, ca un ”cocktail toxic”, nu doar individual. Ei subliniază că această abordare ar trebui aplicată atât substanțelor deja utilizate, cât și celor care urmează să fie aprobate, notează The Guardian.
În concluziile preliminare ale celui mai amplu studiu de acest tip, cercetătorii au analizat praful casnic din locuințe din 10 țări europene în 2021 și au detectat, în total, 197 de pesticide.
Peste 40% dintre pesticidele identificate în praful din locuințe sunt asociate cu efecte toxice grave, inclusiv cancer și tulburări ale sistemului hormonal uman.
Cum ajung pesticidele în casă
Numărul pesticidelor găsite într-o locuință a variat între 25 și 121, iar nivelurile cele mai ridicate au fost observate în casele fermierilor.
„Avem numeroase studii epidemiologice care arată că anumite boli sunt asociate cu amestecuri de pesticide”, a spus profesorul Paul Scheepers de la Institutul Radboud pentru Științe Biologice și de Mediu.
El a explicat că pesticidele ajung în case prin intermediul încălțămintei, dar și al animalelor de companie. Produsele de consum pe care le aducem în locuințe, inclusiv pesticidele cumpărate pentru diverse scopuri, sunt alte surse.
Deși concentrațiile fiecărui pesticid detectat în praf sunt mici, amestecurile formate din zeci de substanțe chimice pot avea un impact asupra sănătății, mai ales în contextul în care oamenii sunt expuși la aceste substanțe și din alte surse, cum ar fi fructele, legumele și florile, unde concentrațiile sunt mai mari.
Studiul a mai arătat că DDT-ul, un insecticid folosit în trecut, continuă să fie prezent în mediu, în ciuda faptului că a fost interzis în unele țări încă din 1972.
Scheepers a subliniat că autoritățile care aprobă utilizarea acestor tipuri de produse ar trebui să țină cont de persistența lor în mediu și că, chiar dacă substanțe precum PFAS ar fi interzise acum, ele ar rămâne în mediu pentru mult timp.
PFAS sunt cunoscute drept „substanțe chimicale eterne”, deoarece nu se descompun în natură. Ele sunt folosite într-o gamă largă de produse de consum și procese industriale, iar unele tipuri au fost asociate cu boli grave la oameni și animale, inclusiv diverse forme de cancer.
C.S.