Costul uriaș pentru a scăpa de poluarea cu chimicale eterne

Costul uriaș pentru a scăpa de poluarea cu chimicale eterne
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Chimicalele eterne (PFAS) sunt foarte răspândite în mediu și pot provoca probleme grave de sănătate, precum cancerul, afecțiuni ale ficatului, slăbirea sistemului imunitar și nașteri premature. Ar fi nevoie de o sumă uriașă pentru a scăpa de poluarea cu PFAS în Europa și în Marea Britanie.

Costul pentru eliminarea poluării toxice cu PFAS în Marea Britanie și Europa ar putea depăși 1.900 de miliarde de euro (1,9 trilioane de euro) într-un interval de 20 de ani. Mai precis, ne-ar costa 99,7 miliarde de euro pe an, timp de două decenii, pentru a curăța mediul de chimicalele eterne, iar asta doar dacă emisiile de PFAS ar fi oprite acum, relatează The Guardian.

ADVERTISING

PFAS (substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate), denumite în mod obișnuit substanțe chimice eterne, sunt o familie de peste 10.000 de substanțe produse de activitatea umană. Acestea sunt generate de câteva companii și utilizate pe scară largă în produse de larg consum și procese industriale.

Substanțele chimice eterne pot fi găsite, printre altele, în produse precum:

  • tigăi antiaderențe;
  • cutii de pizza;
  • produse cosmetice;
  • îmbrăcăminte impermeabilă;
  • spumă pentru stingerea incendiilor ;
  • produse farmaceutice.

Proprietățile care le fac atât de utile – rezistente la căldură, la grăsimi și la apă – au și dezavantaje majore. Aproape indestructibile fără intervenția umană și persistente în organismele vii, PFAS au fost legate de afecțiuni ale ficatului, slăbirea sistemului imunitar infertilitate, cancer, tulburări hormonale și nașteri premature.

ADVERTISING

Chimicalele eterne sunt omniprezente și au fost detectate în apa potabilă și în apele de suprafață din Marea Britanie, ceea ce face ca sarcina de curățare a mediului să fie uriașă și complexă, scrie ziarul britanic.

Punctele fierbinți de contaminare includ gropile de gunoi, aeroporturile, locurile militare, emisiile de canalizare, nămolurile de epurare, producătorii și utilizatorii industriali de PFAS, precum și locurile în care s-au folosit cantități mari de spumă pentru stingerea incendiilor.

Doar pentru a curăța poluarea cu PFAS în Marea Britanie, ar fi nevoie de aproximativ 428 de milioane de lire sterline (508 milioane de euro) în fiecare an din următoarele două decenii, pe baza datelor de costuri actuale, arată analiza menționată.

ADVERTISING

Costul ar acoperi remedierea solurilor contaminate, eliminarea deșeurilor și tratarea a 5% din apa potabilă din zonele mari de alimentare cu apă doar pentru cei doi compuși PFAS reglementați, PFOS și PFOA. Iar aceste calcule sunt minime, întrucât includ doar costurile de decontaminare, nu și pe cele socio-economice sau costurile potențiale pentru sistemul de sănătate. De asemenea, calculul e valabil în ipoteza în care emisiile de emisiile de PFAS s-ar opri imediat.

"Remedierea actuală a probelor contaminate cu PFAS se face în principal prin incinerarea la temperaturi ridicate, care este foarte costisitoare", a spus Dave Megson, expert PFAS la Manchester Metropolitan University.

"Cercetarea noastră recentă privind stațiile de tratare a apelor uzate din depozitul de deșeuri arată că unele instalații creează, de fapt, PFAS interzise, ​​mai degrabă decât să le distrugă. Este nevoie disperată de mai multă finanțare pentru dezvoltarea unor opțiuni eficiente de remediere cu costuri mai mici pentru a rezolva această problemă", a mai spus Megson.

Rezolvarea problemei stă în restricționarea folosirii chimicalelor, consideră Ali Ling, de la St. Thomas School of Engineering. "Pe măsură ce avansăm, va fi mai rentabil să prevenim intrarea PFAS în mediu prin restricții de utilizare și reduceri ale emisiilor decât să plătim pentru tratarea PFAS în mediu", a explicat ea.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇