Cum a reușit Ursus să scadă cu 18% consumul de gaze al fabricii de la Buzău, cea mai mare pe care o deține

Cum a reușit Ursus să scadă cu 18% consumul de gaze al fabricii de la Buzău, cea mai mare pe care o deține
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Ursus Breweries – compania care fabrică berea cu același nume, dar și alte mărci cunoscute pe piața noastră – a investit 2 milioane de euro într-o instalație care reduce cu 18% consumul de gaze naturale al fabricii de la Buzău. Tehnologia e scumpă, dar investiția se va amortiza în numai 3 ani, susține conducerea Ursus.

În plus, compania a redus impactul fabricilor sale asupra mediului și din alte puncte de vedere. Și apune că va continua să investească în asta, chiar dacă, de multe ori, apar piedici care întârzie aplicarea măsurilor de sustenabilitate.

Arderea gazului natural e mai puțin poluantă decât a cărbunelui sau a hidrocarburilor. Dar este, totuși, poluantă. Iar gazul e o resursă fosilă, care s-ar putea epuiza în câteva zeci de ani.  

ADVERTISING

Așa că reducerea emisiilor de carbon pe care și-o dorește Comisia Europeană (în care și România este reprezentată) presupun înlocuirea treptată a energiei obținute din arderea gazului cu energie verde.

Cu alte cuvinte, să consumăm energie produsă de hidrocentrale și parcuri de turbine eoliene și panouri fotovoltaice, în loc de energie produsă prin arderea gazelor extrase din pământ.

Dar reducerea poluării mai presupune ceva: eficientizare și reducerea consumului de energie. Pentru că energia pe care nu o cumperi și nu o consumi este singura care nu va avea absolut niciun impact negativ asupra mediului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Într-o instalație care permite eficientizarea consumului a investit Ursus Breweries în fabrica sa de la Buzău, cea mai mare pe care o deține.

Detalii tehnice despre această investiție ne-a oferit responsabilul de proiect, inginerul Valeriu Radu, Technical SD și Risk Manager la Ursus Breweries.

„Acest proiect este o premieră nu doar pentru Ursus Breweries, ci și pentru Asahi (Asahi European International, grupul internațional din care face parte Ursus Breweries – n.red.).

Scopul este să reducem consumul de gaz natural pe care îl folosim în fabricile noastre. Cum facem asta? Prin recuperarea unei părți a energiei pe care o pierdem la cazanele cu abur.

ADVERTISING

Avem o instalație pe care am cumpărat-o de la un producător din Marea Britanie și pe care am instalat-o cu firmele noastre partenere din România.

Iată ce face instalația. Are un dispozitiv numit scroober. În partea superioară a scroober-ului aducem apă rece, iar în contracurent ies gazele pe care noi le colectăm de la coșurile cazanelor (și care fără această instalație s-ar irosi – n.red.). Încălzim în acest fel apă, care apoi trece printr-un schimbător de căldură (unde încălzește altă apă – n.red.).

Și așa producem agent termic pe care îl distribuim în toată fabrica.

La acest moment, funcționăm în regim de vară. Adică folosim o cantitate mai mică de energie, în general (deci și o cantitate mai mică de energie recuperată - n.red.). Ea se duce la stația de tratare a apelor uzate și la ambalare, unde sticlele trebuie încălzite peste temperatura punctului de rouă ca să nu condenseze în cutiile de carton.

Folosim energia și pentru încălzirea aerului de combustie al cazanelor de abur. Și încălzim, de asemenea, apa de adaos pentru cazane.

Iarna, însă, vom utiliza și mai multă căldură din această sursă. Vom încălzi și birourile tot prin acest mecanism de recuperare”, a explicat Valeriu Radu, în timpul unui tur de presă în interiorul fabricii Ursus de la Buzău.

Directorul fabricii, Sorin Harabagiu, estimează că investiția se va amortiza în 3 ani. Și că această este o durată rezonabilă.

După etapa pilot din cea mai mare fabrică a sa, Ursus ia în calcul să implementeze sistemul și în celelalte două fabrici, din Brașov și Timișoara.

Alte investiții pentru reducerea impactului asupra mediului

Robert Uzună, vicepreşedinte de Corporate Affairs al Ursus Breweries, a precizat că producătorul de bere și-a stabilit deja ținte de sustenabilitate pentru 2025, 2030 și 2050.

Până în 2025, Ursus vrea să facă toate progresele care nu necesită ajustări legislative sau alte modificări independente de voința sa.

Spre exemplu, unul dintre obiectivele pentru 2025 al Ursus Breweries este să utilizeze doar energie din surse regenerabile.

Robert Uzună spune că, de fapt, acest obiectiv este deja „aproape atins”, prin încheierea de contracte de achiziție a energiei verzi. „Avem contract cu un furnizor care are în mix și energie verde. Și noi am contractat pentru energia verde”, spune Robert Uzună.

Potrivit managerului de sustenabilitate al Ursus Breweries, Alina Cișmaș, contractul este de tip VPPA (Virtual Power Purchase Agreement) care înseamnă că acea companie care vinde curent să investească în dezvoltarea sectorului de energie verde in România.

Un alt scop al Ursus Breweries, până în 2025, este să reducă la zero cantitatea de deșeuri duse la groapa de gunoi.

În plus, compania își dorește să continue să scadă la 2,75 litri cantitatea de apă necesară pentru producția unui litru de bere (în condițiile în care, în urmă cu câțiva ani, utiliza aproape 6 litri de apă pentru un litru de bere).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇