Discuţiile privind un acord asupra gestionării efectelor schimbărilor climatice au depăşit termenul limită, de 12 noiembrie, al COP26. Aproximativ 200 de ţări au încercat să ajungă la o înţelegere, iar o a treia versiune a acordului a fost publicată sâmbătă.
Punctele cele mai importante sunt eliminarea treptată a cărbunelui şi a subvenţiilor pentru alţi combustibili fosili şi acordarea de ajutor financiar pentru ţările mai sărace.
Textul nu a fost schimbat mult faţă de cel de vineri, ceea ce a însemnat că părţile l-au acceptat, însă fără actualizări semnificative legat de ce vor fi de acord guvernele să facă.
- Esenţial, acordul privind combustibilii fosili a rămas - ţărilor le este cerut să nu mai folosească „cărbune şi subvenţii ineficiente pentru combustibili fosili”.
- Ţărilor le mai este solicitat să prezinte planurile pentru reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră până în 2022, mult mai devreme decât era stabilit.
Summitul este considerat un moment cheie în încercarea de a menţine creşterea temperaturii globale la 1,5 grade celsius faţă de nivelul preindustrial şi limitarea inundaţiilor, incendiilor de vegetaţie şi a creşterii nivelului mării.
Sute de delegaţi au părăsit vineri conferinţa de la Glasgow pentru a se alătura protestatarilor din stradă.
Alok Sharma, preşedintele COP, a spus sâmbătă dimineaţă că speră ca versiunea finală a documentului să fie adoptată de delegaţi în cursul după-amiezii.
Acorduri încheiate la COP26
În timpul Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice, începute pe 31 octombrie, au fost încheiate câteva înţelegeri.
- Suprinzătoare a fost cea dintre Statele Unite şi China, cei mai mari poluatori ai lumii, care au spus că vor colabora deceniul acesta pentru a limita creşterea temperaturii globale.
- Mai mult de 100 de lideri au promis să pună capăt defrişărilor până în 2030.
- SUA şi Uniunea Europeană au anunţat un parteneriat global pentru reducerea emisiilor de metan, gaz cu efect de seră, până în 2030.
- Mai mult de 40 de ţări şi-au luat angajamentul de a renunţa la cărbune, însă China şi SUA - cei mai mari consumatori - nu s-au numărat printre acestea.
- A fost lansată o alianţă care obligă ţările să stabilească o dată până la care să renunţe la utilizarea petrolului şi gazelor, şi să acorde noi licenţe de explorare.
Președintele COP26: „Acum e momentul adevărului”
Preşedintele conferinţe pentru climă COP26 de la Glasgow, Alok Sharma, a făcut apel la delegaţi să accepte proiectul de declarație difuzat sâmbătă, despre care spune că este „echilibrat” şi că „face cu adevărat lucrurile să avanseze pentru toată lumea”.
„Acum e momentul adevărului”, a spus Sharma, în condițiile în care declarația trebuie agreată de toate cele 197 de părți prezente la conferință, potrivit BBC.
„Toată lumea a putut să se exprime şi sper că toţi colegii mei vor aprecia ceea ce este pe masă”, a declarat Sharma în cadrul sesiunii plenare, relatează Reuters, citată de Agerpres.
El a făcut aceste declaraţii după o oră de discuţii în mici grupuri între delegaţi veniţi din lumea întreagă în diferite puncte ale sălii, în contextul în care a încercat în zadar să deschidă sesiunea.
Vizibili în centrul discuţiilor animate au fost în special emisarul american pentru schimbare climatică John Kerry şi vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, notează AFP.
„Nu toate aspectele vor fi primite favorabil de toţi”, a spus Sharma despre text, într-o scurtă alocuţiune înainte de a da un răgaz de 45 de minute suplimentare delegaţilor.
„Intenţia mea este să punem capăt acestei COP în după-amiaza asta”, a spus el pe un ton ferm, în contextul în care cea de a 26-a conferinţă privind clima organizată la Glasgow, în Scoţia, trebuia să se încheie vineri, după două săptămâni de discuţii desfăşurate zi şi noapte. A fost însă prelungită pentru că nu s-a ajuns la un acord.
China și India au exprimat deja poziții care arată că lucrurile nu s-ar putea petrece așa cum dorește Sharma.
Reprezentantul Chinei, țara cu cele mai mari emisii de CO2, a spus că „există încă diferențe pe unele aspecte, iar în prezent acest text nu este perfect”. El a adăugat însă că China nu vrea noi negocieri pe declarația comună, ci „câteva mici modificări”.
Delegația Indiei se opune pasajelor din text care prevăd eliminarea treptată a utilizării combustibililor fosili.
„Fiecare țară își va atinge propriile ținte de emisii în ritmul său”, a spus reprezentantul Indiei, adăugând că țările în curs de dezvoltare au dreptul la cota lor din bugetul global de carbon.
„Cum se poate aștepta cineva ca țările în curs de dezvoltare să facă promisiuni despre cărbune și combustibili fosili?” a întrebat negociatorul.