Comisia Europeană şi-a prezentat planul ''Zero poluare''

Comisia Europeană şi-a prezentat planul ''Zero poluare''
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia Europeană a propus, miercuri, norme mai stricte privind poluanţii din aerul înconjurător, din apele de suprafaţă şi din cele subterane şi privind tratarea apelor urbane reziduale.

Iniţiativa este detaliată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Poluarea ucide 300.000 de europeni în fiecare an

Curăţenia aerului şi a apei sunt esenţiale pentru sănătatea oamenilor şi a ecosistemelor.

Poluarea atmosferică e responsabilă pentru aproape 300.000 de morţi premature în fiecare an, în rândul europenilor.

Expunerea îndelungată la poluanții atmosferici, cum ar fi particulele din industrie și dioxidul de azot din trafic, poate provoca diabet, boli pulmonare și cancer.

ADVERTISING

Noile norme propuse vor reduce cu peste 75% în zece ani numărul deceselor cauzate de faptul că nivelurile principalului poluant, pulberile fine în suspensie (PM2,5), sunt superioare celor indicate în orientările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Limite legale pentru poluarea aerului

Comisia a propus trei acte legislative care vizează poluarea aerului și a apei. Printre acestea se numără cerința ca, până în 2030, țările UE să respecte noi limite obligatorii din punct de vedere juridic privind poluarea aerului, care vor fi mai aproape de recomandările mai stricte ale OMS.

Propunerea va stabili standarde de calitate a aerului pentru 2030, cum ar fi reducerea la mai mult de jumătate a particulelor fine, cu un obiectiv de poluare zero până în 2050.

ADVERTISING

Calitatea aerului în Europa s-a îmbunătățit în ultimul deceniu, dar multe țări încă nu respectă limitele actuale ale UE. Curtea Europeană de Justiție a găsit țări precum Franța, Polonia, Italia și România vinovate de poluare ilegală a aerului.

Cetățenii pot solicita despăgubiri, dacă se îmbolnăvesc

De asemenea, noile norme ale UE ar asigura faptul că cetățenii pot solicita despăgubiri, în cazul în care sănătatea lor are de suferit din cauza poluării ilegale a aerului, inclusiv prin intermediul unor acțiuni colective.

Întrucât 92% din micropoluanţii toxici găsiţi în apele uzate din UE provin din produsele farmaceutice şi cele cosmetice, un nou sistem de răspundere extinsă a producătorilor va impune producătorilor obligaţia de a suporta costul eliminării acestora.

ADVERTISING

Acest lucru este conform cu principiul "poluatorul plăteşte" şi va stimula cercetarea şi inovarea în domeniul produselor fără substanţe toxice, precum şi o finanţare mai echitabilă a tratării apelor reziduale.

Propunerea UE ar urmări ca sectorul apelor uzate să devină neutru din punct de vedere energetic până în 2040, asigurându-se că producția de biogaz, de exemplu, compensează orice energie utilizată.

Actualizarea listei de poluanţi

Pe baza dovezilor ştiinţifice la zi, Comisia propune actualizarea listelor cu poluanţii acvatici care trebuie controlaţi cu mai multă stricteţe în apele de suprafaţă şi în apele subterane. Vor fi adăugate în aceste liste 25 de substanţe ale căror efecte nefaste asupra naturii şi a sănătăţii umane au fost bine documentate.

În plus, integrând învăţămintele desprinse din incidente precum mortalitatea în masă a peştilor din fluviul Oder, Comisia propune avertismente obligatorii post-incident referitoare la situaţia din bazinul hidrografic din aval.

Țările UE și Parlamentul European trebuie să negocieze și să aprobe aceste planuri.

Odată adoptate, acestea vor intra în vigoare treptat, cu obiective diferite pentru 2030, 2040 şi 2050, ceea ce va permite industriei şi autorităţilor să aibă suficient timp pentru a se adapta şi a face investiţiile necesare acolo unde este necesar.

Țările UE vor stabili separat modul în care vor atinge standardele de calitate a aerului și eventualele sancțiuni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇