Ce face ministrul Mediului pentru a evita supraîncărcarea platformei la programul Casa Verde Fotovoltaice

Ce face ministrul Mediului pentru a evita supraîncărcarea platformei la programul Casa Verde Fotovoltaice

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că interesul pentru programul Casa Verde Fotovoltaice este deosebit de mare. Pentru evitarea încărcării platformei informatice, programul va fi lansat pe regiuni, ca să se reducă astfel numărul de accesări în aceeaşi zi.

El a mai anunţat că vor fi cerute mai puţine documente pentru înscrierea în program.

“Vom scurta procedurile prin reducerea documentelor necesare. În afară de buletin şi extrasul de carte funciară, nu o să mai fie nevoie de alt document. Nu are voie să aibă datorii la stat, dar acest lucru este deja normal şi este o condiţie obligatorie.

ADVERTISING

Vom lansa programul mai mult ca sigur pe regiuni, pentru a evita supraîncărcarea sistemului informatic. Interesul este deosebit de mare şi pentru a evita supraîncărcarea platformei informatice vom lansa programul pe regiuni pentru a reduce numărul de accesări în aceeaşi zi.

Vom aloca sumele în funcţie de numărul de cetăţeni care locuiesc în zona respectivă, proporţional, din bugetul total, pentru a nu discrimina sau pentru a dezavantaja sau avantaja nicio regiune”, a afirmat ministrul Mediului, Tanczos Barna, marţi, la Prima News.

ADVERTISING

Ce se schimbă: beneficiarul primeşte notificarea de acceptare, apoi alege instalatorul

Potrivit ministrului, programul Casa Verde Fotovoltaice a devenit un program foarte căutat şi a fost crescut semnificativ bugetul faţă de anul trecut.

“Interesul a crescut enorm în urma acestei crize energetice care a lovit toată Europa. Dintr-un program anexă, programul Casa Verde Fotovoltaice a devenit un program foarte, foarte căutat, motiv pentru care am şi crescut semnificativ bugetul faţă de anul trecut. Anul trecut avem peste 40.000 de contracte de finanţare, multe dintre ele deja instalate şi plătite.

ADVERTISING

Apropo de lecţiile învăţate. Anul acesta prima dată beneficiarul primeşte notificarea cu privire la acceptarea în program şi după aceea se duce şi alege instalatorul. Anul trecut, acum doi ani, ordinea a fost inversă şi instalatorii decideau cu cine au chef să lucreze sau cu cine nu au chef să lucreze sau pe cine pune pe primul loc pe listă când încarcă proiectele în sistem şi pe cine pune pe ultimul.

Nu a fost un sistem corect, dar aşa l-am găsit şi trebuia să îl terminăm că era pe fonduri europene parţial”, a precizat ministrul.

El a explicat care sunt modificările faţă de programul precedent.

“În anul 2023, după ce se primesc notificările de acceptare în program de către beneficiari, de către persoana fizică, persoana fizică se duce şi caută un instalator din lista instalatori autorizaţi de pe site-ul AFM. Asta este o primă modificare.

Bugetul triplat este iarăşi un pas înainte.

Vom implementa regula ca cel care beneficiază de acest program să aibă şi un extras de carte funciară pe numele beneficiarului şi pe adresa beneficiarului, ca să eliminăm acele încercări de a folosi sistemul pentru a instala panouri fotovoltaice pe casele de vacanţă şi alte locaţii mai puţin importante.

Deci ne concentrăm pe casele de locuit, unde îşi are domiciliul, unde şi oficial figurează cu adresă cu tot”, a explicat Tanczos Barna.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇