Top 5 cele mai poluate şi cele mai curate județe din România

Top 5 cele mai poluate şi cele mai curate județe din România

Covasna, Ilfov și Iași sunt printre cele mai poluate județe din România, arată cel mai recent raport realizat de Airly, compania care se ocupă de monitorizarea calității aerului.

În schimb, Harghita și Galați se pot lăuda cu cea mai mică concentrație anuală de particule PM10 din țară.

În urma analizei, s-a observat că cel mai ridicat nivel de poluare cu particule în suspensie se înregistrează în lunile reci, proces care se află în strânsă legătură cu combustia și condițiile atmosferice favorabile poluării în timpul iernii.

ADVERTISING

Topul celor 5 județe cu cea mai proastă calitate a aerului din România:

top-judete-poluante

Topul celor 5 județe cu cea mai bună calitate a aerului în Romania:

top-judete-fara-poluare

Cum au fost realizate măsurătorile

Pentru a crea o hartă a celor mai poluate județe din România, Airly a luat în considerare atât datele de la cei peste 200 de senzori de monitorizare a calității aerului Airly amplasați în toată țara, cât și stațiile naționale de referință existente acolo, se arată într-un comunicat transmis SpotMedia.ro.

Întrucât senzorii Airly nu sunt disponibili în toate judetele, doar măsurătorile din anumite regiuni sunt mai exacte. Senzorii Airly sunt adesea localizați și în zone rezidențiale și recreative, prin urmare oferă o imagine mai fiabilă a aerului pe care îl respiră oamenii într-o anumită zonă.

ADVERTISING

”Am măsurat particulele PM10, reprezentând cel mai important poluant, care este măsurat atât de către stațiile de monitorizare a calității aerului, cât și de senzorii Airly.

Concentrațiile mari de PM10 în aer (numărul „10” descrie particule inhalabile, cu diametre care sunt în general de 10 micrometri și mai mici) contribuie la dezvoltarea sau intensificarea simptomelor bolilor respiratorii și cardiovasculare.

Acestea contribuie la formarea tumorilor la nivelul plămânilor, gâtului și laringelui, precum și la greutatea scăzută a copiilor la naștere”, precizează compania.

ADVERTISING

Care sunt principalele surse de poluare a aerului din România

Organizația Mondială a Sănătății descrie calitatea aerului din România ca fiind moderat nesigură.

Mai mult, aceasta este schimbabilă și se agravează semnificativ iarna, fiind cauzată în principal de încălzirea cu ajutorul centralelor termice și de emisiile vehiculelor.

Conform raportului „Calitatea aerului în Balcani și România”, publicat de Airly în 2020 (care poate fi descărcat de AICI), alte surse importante de poluare a aerului sunt cauzate de: industria minieră, generarea de energie electrică și prelucrarea alimentelor.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇