Cărbunele rămâne rege peste o planetă care se vrea verde: detronarea e departe

Cărbunele rămâne rege peste o planetă care se vrea verde: detronarea e departe
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mass media laudă în general eforturile pentru tranziția energetică, atât din punct de vedere al volumului investițiilor, cât și al creșterii producției de energie pe bază eoliană sau solară, care bat record după record.

Însă în spatele scenei pe care au acaparat-o activiștii de mediu lucrurile stau complet diferit, cărbunele fiind regele producției de energie electrică – și se pare că nu va fi detronat prea curând de alte surse mai verzi.

Agenția Reuters scrie că producția de energie electrică pe bază de cărbune a Indiei a scăzut în septembrie pentru a doua lună consecutiv, datorită surplusului de producție în centralele fotovoltaice pe fondul reducerii reducerii consumului. Ceea ce nu menționează este că, în același timp, importurile de cărbune cocsificabil au crescut la maximul ultimilor șase ani în primul semestru al anului.

ADVERTISING

China nu se grăbește să renunțe la cărbune

În China, centralele pe cărbune furnizează în continuare cea mai mare parte a energiei electrice, în ciuda faptului că în China capacitatea de producție în centrale solare și eoliene crește în cel mai rapid ritm din lume.

Însă cele mai recente cifre arată că cererea în creștere de energie electrică este acoperită de producția din termocentrale. În prezent cărbunele susține aproximativ 60% din producția de energie electrică a Chinei, iar acest lucru nu este pe cale să se schimbe prea curând.

ADVERTISING

Atât India, cât și China au evitat să-și ia angajamente privind închiderea vreunei centrale pe cărbune în viitorul apropiat, spunând în mod oficial că securitatea aprovizionării cu energie electrică este prioritară față de programul de reducere a emisiilor, chiar dacă ambele state își diversifică resursele energetice.

În SUA, peste 60% din energie e generată de hidrocarburi

Și în Statele Unite se constată o creștere a energiei electrice generată în termocentrale, mai ales în lunile de vară, când cererea crește foarte mult.

În ultimele 4 luni, hidrocarburile au generat în medie 62,4% din producția totală de energie electrică, conform datelor furnizate de tink-tank-ul specializat în energie Ember.

ADVERTISING

Diferența este că în SUA se consumă mai mult gaze naturale datorită marilor rezerve de care dispune.

Cărbunele face tranziția energetică?

Ironia este că energia electrică produsă în centralele pe cărbune contribuie esențial la tranziția energetică din Europa. Energia ieftină produsă din cărbune este folosită de producătorii chinezi, dar și de alții din regiune pentru a produce componente și echipamente pentru centralele eoliene și solare, precum și vehicule electrice cu prețuri reduse.

În ultimul raport – World Energy Outlook, Agenția Internațională pentru Energie apreciază eforturile pentru tranziția energetică și modul în care creșterea viitoare de electricitate va fi satisfăcută în totalitate de centralele fotovoltaice și eoliene.

Prognoze revizuite: se amână declinul cărbunelui

Bazându-se pe majorarea investițiilor în regenerabile din ultimii doi ani, AIE arată în prefața raportului anual: capacitatea instalată în solare și eoliene ar „crește de la 4.250 GW în prezent la aproape 10.000 GW până în 2030, sub ținta de triplare a capacității stabilită la COP28, dar mai mult de suficient, în ansamblu, pentru acoperirea creșterii globale de energie electrică și pentru a determina reducerea producției de cărbune”.

Însă, mai departe în raportul detaliat World Energy Outlook, scrie că, cel puțin până în 2030, cererea de cărbune nu se va diminua – în ciuda propriilor prognoze anterioare conform cărora cererea pentru toate hidrocarburile va intra în declin până în 2030, fiind înlocuite cu resurse regenerabile.

Citeşte informaţiile integral in articolul Cărbunele rămâne rege peste o planetă care se vrea verde: detronarea e departe publicat de Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇