Energia solară și eoliană din Europa a depășit producția pe bază de cărbune și gaz

Energia solară și eoliană din Europa a depășit producția pe bază de cărbune și gaz
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

13 state din UE au generat pentru prima oară mai multă energie eoliană și solară decât sursele pe cărbune și gaz în acest an.

Turbinele eoliene și panourile solare au depășit sursele cu combustibili fosili, furnizând 30% din energia electrică produsă în Uniunea Europeană în prima jumătate a acestui an, arată un raport citat de The Guardian.

Producția de energie din arderea cărbunelui, petrolului și a gazelor a scăzut la 17% în primele șase luni din 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit organizației de analiză pe probleme de mediu Ember.

ADVERTISING

Potrivit raportului, trecerea continuă de la combustibili poluanți a determinat scăderea cu o treime a emisiilor din sectorul energetic din prima jumătate a anului 2022 și până acum.

Centralele energetice din UE au ars cu 24% mai puțin cărbune și cu 14% mai puțin gaz din prima jumătate a anului trecut până în prima jumătate a acestui an. Schimbarea a avut loc chiar și în condițiile unei mici creșteri a cererii de energie electrică, după doi ani de declin din cauza pandemiei și a războiului din Ucraina.

ADVERTISING

Raportul Ember arată că 13 țări europene au produs mai multă energie electrică din soare și vânt decât din arderea combustibililor fosili în prima jumătate a anului. Germania, Belgia, Ungaria și Olanda au atins acest obiectiv pentru prima oară.

"Asistăm la o schimbare istorică în sectorul energiei și se petrece rapid", a spus Chris Rosslowe, analist la Ember, adăugând că creșterea energiei eoliene și solare se apropie de rolul pe care îl joacă combustibilii fosili.

ADVERTISING

Pentru Andrea Hahmann, cercetătoare la Universitatea Tehnică din Danemarca și co-autoare a raportului IPCC, această evoluție este semnificativă, dar nu și o surpriză.

"Vânturile puternice au predominat în primele șase luni din 2024 în nord-estul Europei, unde a fost generată cea mai mare parte din energia eoliană", a spus ea, adăugând că această realizare demonstrează că tranziția energetică a UE este posibilă și că "nu ar trebui să cădem pradă pesimismului".

"Obiectivele pentru energia regenerabilă care trebuie atinse sunt substanțiale, dar tangibile cu măsurile potrivite", a precizat ea.

Continentul european se numără printre cei mai mari poluatori cu tradiție care au contribuit la încălzirea planetei și la intensificarea episoadelor de vreme extremă, dar și-a fixat și cele mai ambițioase obiective pentru curățarea economiei. După declanșarea războiului din Ucraina, liderii europeni au accelarat trecerea la surse regenerabile de energie.

Cu toate acestea, deși energia solară a înflorit, sectorul eolian a fost afectat de inflația ridicată, pe fondul opoziției continue a politicului și a opiniei publice. În 2023, UE a instalat o capacitate record de 16,2 GW de noi unități de producție eoliană, potrivit grupului de lobby Wind Power Europe, însă aceasta reprezintă doar jumătate de necesarul pe acest an pentru atingerea obiectivelor climatice la sfârșitul deceniului.

Conform scenariilor concepute de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) și Agenția Internațională de Energie (IEA), cea mai mare parte din energia electrică necesară pentru alimentarea unei economii europene curate va fi furnizată de panourile solare și de turbinele eoliene.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇