Facturile la energie vor include o taxă nouă

Facturile la energie vor include o taxă nouă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De la 1 octombrie, furnizorii de energie electrică din România vor trece în facturile tuturor consumatorilor un cost suplimentar. Potrivit ANRE, va fi o contribuție modică, iar clienții nu o vor plăti imediat.

Noua taxă, așa-numita contribuție CfD, va apărea pe facturi, dar nu va fi plătită de consumatori cât timp vor fi menținute prețurile finale plafonate la energie, adică până la 1 aprilie 2025. Până atunci, cât este în vigoare plafonarea, o vor achita furnizorii, iar aceștia nu o vor putea muta în sarcina clienților, relatează Profit.ro.

ADVERTISING

Contribuția CfD este destinată finanțării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon și reprezintă o schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă.

Taxa a fost introdusă printr-o hotărâre de guvern adoptată în aprilie, iar acum Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat metodologia de determinare și colectare a acesteia.

Contribuția va fi facturată de către furnizori de la 1 octombrie.

ADVERTISING

Conform metodologiei, furnizorii sunt obligați să treacă separat în facturi valoarea contribuției CfD și să menționeze temeiul legal și elementele componente ale acesteia, respectiv perioada, cantitatea de energie electrică și contribuția CfD.

Schema de sprijin CfD are rolul de a asigura venituri constante în faza de exploatare a unui proiect de investiții în producția de energie verde. Practic, investitorul care lansează un proiect de producție de energie din surse regenerabile are garantat un preț de vânzare a energiei după ce începe producția. Numit preț de exercitare, acesta îi asigură producătorului un nivel minim de rentabilitate.

ADVERTISING

În cazul în care prețul de vânzare real de pe piață, calculat ca preț de referință într-un moment dat, este mai mic decât prețul de exercitare, investitorul are dreptul la o compensație prin plata diferenței. Dacă prețul de referință e mai mare decât cel de exercitare, atunci investitorul trebuie să returneze diferența.

Principala sursă de finanțare a eventualelor diferențe de preț pe care investitorii ar urma să le încaseze prin această schemă este un grant european nerambursabil de trei miliarde de euro din Fondul de Modernizare. Însă banii oferiți de UE nu acoperă și cheltuielile administrative ale OPCOM și Transelectrica cu mecanismul de sprijin CfD, astfel că din octombrie consumatorii casnici și non-casnici vor avea pe facturi noua contribuție.

Potrivit sursei citate, marii consumatori industriali de energie acuză că această contribuție va avea un impact negativ asupra fluxului lor financiar. ANRE a răspuns că implementarea schemei de sprijin va avea ca efect creșterea capacității de producție de energie regenerabilă cu câteva mii de MW, ceea ce va pune presiune pe prețuri și va duce la ieftinirea energiei engros, relatează sursa citată.

Conform autorității, prin noua taxă apare un cost de 0,2 lei/MWh comparativ cu reduceri actuale de peste 10 lei/MWh.

Pentru o gospodărie cu un consum lunar de 300 kWh o contribuie CfD de 0,2 lei/MWh înseamnă o cheltuială în plus de 6 bani pe lună, adică mai puțin de 1 leu pe an. Iar acest cost va fi plătit de consumatori doar după ieșirea din vigoare a plafonării tarifelor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇