România 2024: În așteptarea investițiilor, băgăm cărbune și înviem sisteme de pe vremea lui Ceaușescu pentru a produce energie

România 2024: În așteptarea investițiilor, băgăm cărbune și înviem sisteme de pe vremea lui Ceaușescu pentru a produce energie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru a face față cererii de energie din România din aceste zile, care a crescut foarte mult din cauza caniculei, au fost puse în funcțiune sisteme vechi, din perioada comunistă, pentru a suplimenta cantitatea de energie. S-au pornit mai multe unități de producție pe cărbune, a anunțat ministrul Energiei, Sebastian Burduja. El a dat asigurări că nu sunt motive să ne temem de o pană majoră de energie, și a susținut că întreruperile actuale sunt doar punctuale și de scurtă durată.

Ministrul Energiei a făcut aceste anunțuri miercuri, după o întâlnire cu producătorii de energie din România.

Băgăm cărbune, înviem sistemele de pe vremea lui Ceaușescu

Din cauza caniculei, producția internă nu acoperă cererea în creștere de energie, statul fiind obligat să importe la prețuri ridicate. De asemenea, în mai multe zone ale țării s-au înregistrat pene de curent, inclusiv în spitale, care au rămas ore întregi fără curent, fiind alimentate în regim de avarie de generatoare, acolo unde aveau.

ADVERTISING

În aceste condiții, autoritățile au decis să pună în funcțiune capacități de producție pe cărbune, echipamente și instalații vechi de zeci de ani, de pe vremea comunismului.

„Zilele trecute s-au făcut eforturi deosebite pentru a putea pune în funcţiune echipamente, instalaţii vechi de zeci de ani, pentru a mai strânge zeci de megawatti sau sute de megawatti. În mod special Complexul Energetic Oltenia, unde până vineri vom putea funcţiona cu 5 grupuri şi jumătate, inclusiv Işalniţa. În special Valea Jiului, la Paroşeni, unde au folosit inclusiv munca manuală pentru a încărca cărbunele în termocentrale, pentru că au avut probleme cu echipamente din anii 1950 şi au găsit aceste soluţii”, a declarat Sebastian Burduja, după întâlnirea cu producătorii de energie.

Conferință de presă:Astăzi, am convocat o ședință cu toți producătorii de energie din România.

Publicată de Sebastian Burduja pe Miercuri, 17 iulie 2024

El a spus că și la Elcen, cu CET Sud, sunt echipamente din anii 60 care, la temperaturi ridicate, funcţionează cu provocări aferente.

ADVERTISING

„Am ajuns astăzi să tragem de fiecare megawatt pe care îl avem la dispoziţie pentru că, de zeci de ani, statul român, din păcate, nu a investit în sistemul energetic”, a spus ministrul.

Iată și de ce Hidroelectrica nu poate folosi masiv apa din lacurile de acumulare

Bani pentru investiții există, cine să le facă?

Sebastian Burduja a mai spus că am ajuns în această situație pentru că de zeci de ani, statul român nu a făcut investiții în sistemul energetic și nu a crescut capacitatea de stocare.

El spune că bani sunt, trebuie doar să fie folosiți.

„Fac un apel pentru investiţii în zona de stocare, pentru că noi la Ministerul Energiei ne facem treaba şi punem la dispoziţie bani nerambursabili, am pus din PNRR 80 de milioane, urmează încă 300 de milioane din Fondul pentru Modernizare”, a spus ministrul.

ADVERTISING

El a adăugat că „cele 13,6 miliarde finanţări nerambursabile pe care le-am adus pentru sector în ultimul an de zile îşi vor face simţite efectele şi în sistemul de transport şi distribuţie, şi în producţie, şi în zona de echilibrare, dar nu de azi pe mâine”.

Burduja a mai spus că există și proiecte mature, care se pot implementa rapid şi care pot duce la echilibrarea sistemului.

Proiectul de la Iernut este cel mai important şi cel mai aşteptat şi are un grafic accelerat de lucrări, fiind un grup pe gaz modern, peste 400 MW putere instalată, a exemplificat Burduja. Acest proiect este posibil să fie pus în funcțiune în luna decembrie a acestui an.

De asemenea, la Complexul Energetic Oltenia este o altă investiţie importantă, Grupul 5 Rovinari, care în septembrie ar trebui să intre în probe şi de la 1 octombrie să avem producţie foarte importantă cu un grup modern, a mai spus ministrul Energiei.

El a adăugat că există şi o centrală nouă în cogenerare în execuţie, cu grad ridicat de finalizare, undeva la 95%, la Năvodari, un proiect al Fondului româno-kazah, dar care este întârziat circa un an și jumătate.

Să nu ne temem de blackout

În condițiile în care în fiecare zi există pene de curent, care afectează populația, dar și unități medicale, de exemplu, spitale care rămân ore întregi fără curent și funcționează în regim de avarie pe generatoare, acolo unde ele există, ministrul spune că nu avem motive să ne teme de un blackout.

„Nu există motive de a ne teme de pene de curent generalizate, de blackout, sau alte scenarii vehiculate în spaţiul public. Fac un apel către toţi cei din spaţiul public să aibă un simţ de răspundere, să nu alarmeze românii, pentru că nu sunt motive de panică”, a spus Sebastian Burduja.

El a precizat că în cazul unor consumatori precum spitalele, trebuie să aibă generatoare, pentru că aşa este legea.

„Acolo unde nu merg, trebuie căutaţi şi pedepsiţi cei vinovaţi. Rolul şi răspunderea aparţin spitalelor în primul rând”, a conchis Burduja.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇