California e pândită de cel mai costisitor dezastru din istorie: Nu va semăna cu nimic din ce am văzut până acum

California e pândită de cel mai costisitor dezastru din istorie: Nu va semăna cu nimic din ce am văzut până acum

Mulți locuitori din California se tem de un seism devastator care ar distruge întregul stat, însă pericolul unui dezastru natural ar putea arăta altfel, avertizează oamenii de știință.

Dacă ceva ar putea distruge California, atunci această forță o poate avea o inundație de proporții biblice. Potrivit unui studiu recent realizat de Science Advances, schimbările climei au dublat deja riscul producerii unui asemenea dezastru în următoarele patru decenii. Iar experții spun că o megainundație va depăși tot ce s-a întâmplat până acum, relatează CNN.

Daniel Swain, cercetător climatolog la University of California (UCLA), descrie o megainundație ca pe o inundație foarte severă care afectează o întreagă regiune, având potențialul unui impact catastrofal asupra societății în zonele lovite. O megainundație este similară cu inundații care au loc o dată la 1.000 de ani, precum cele din această vară din St. Louis și Kentucky, dar pe o suprafață mult mai mare, precum întreg statul California.

Inundațiile masive despre care experții spun că ar transforma tot statul de pe coasta Pacificului într-o "mare" din interiorul uscatului erau considerate un eveniment rarisim, însă din cauza schimbării climei ar putea surveni o dată la fiecare 25-50 de ani. În plus, California este predispusă natural la inundațiile provocate de precipitațiile abundente.

ADVERTISING

O proiecție animată realizată în cadrul studiului arată că "râurile atmosferice" care s-ar putea forma ar putea inunda timp de mai multe săptămâni acest stat. Cele mai afectate zone ar fi Valea Centrală, inclusiv Sacramento, Fresno și Bakersfield. Valea Centrală a Californiei, o zonă cam cât statele Vermont și Massachusetts la un loc, produce un sfert din resursele alimentare ale SUA, conform US Geological Survey.

Megainundația care ar umple cu apă această vale ar putea fi cel mai costisitor dezastru natural din istorie, pierderile fiind estimate la peste 1.000 de miliarde de dolari, de cinci ori mai mult decât cele provocate de Uraganul Katrina. Zone întinse, inclusiv Los Angeles și Orange, ar fi devastate.

ADVERTISING

Cum se produce o megainundație

  • Cu fiecare grad Celsius în plus, atmosfera reține 7% mai mulți vapori care se pot transforma în ploaie. Cercetătorii arată că schimbarea climei poate agrava inundațiile provocate de uragane prin creșterea cantității de precipitații.
  • Noul studiu arată o creștere rapidă a probabilității de apariție a "râurilor atmosferice" care pot dura o săptămână, în timpul sezonului rece. "Râul atmosferic" este un front atmosferic lung cât o regiune care poate transporta precipitațiile la mii de lile, asemenea unui furtun de incendiu.
  • De obicei, acest front aduce precipitații benefice în regiuni predispuse la secetă, precum California, dar încălzirea climei le transformă în evenimente meteorologice periculoase. Vecinătatea Oceanului Pacific face ca acest stat să stea lângă un rezervor infinit de vapori de apă.
  • Relieful muntos și incendiile de pădure contribuie, de asemenea, la creșterea riscului de inundații în California. Zonele în care vegetația a fost distrusă de incendii favorizează scurgerea rapidă a unui volum imens de apă pe versanți.
ADVERTISING

Ce s-a întâmplat în urmă cu 150 de ani

Deși scenariul unei megainundații pare neverosimil, trecutul ne arată că un asemenea eveniment este posibil. S-a mai întâmplat și se va întâmpla din nou, avertizează savanții.

În iarna din anii 1861-1862, o serie de "râuri atmosferice" a răvășit California, provocând inundații excepționale, după o secetă acută. Văile din San Joaquin și Sacramento au fost transformate în "mări temporare, dar vaste", arată studiul. Unele zone au rămas mai multe săptămâni sub apa de peste nouă metri adâncime care a distrus infrastructura, ferme și localități. Sacramento, pe atunci noua capitală a statului, a fost acoperit timp de mai multe luni de ape.

Dezastrul a început în decembrie 1861, când zăpada căzută în Munții Sierra Nevada a atins o grosime de peste 4,5 metri. "Râurile atmosferice" repetate au turnat apoi ploi înghețate timp de 43 de zile, iar apa a curs pe versanți înspre văi. 4.000 de oameni au murit atunci, un sfert dintre bovine s-au înecat sau au pierit de foame, iar una din opt case a fost complet distrusă de ape. O pătrime din economia Californiei a fost ruinată, provocând falimente în lanț.

Astfel de inundații se pot produce din nou, dar vor fi mai grave și mai frecvente, atrag atenția cercetătorii. În jur de 500.000 de oameni trăiau în California în 1862. Astăzi, populația acestui stat depășește 39 de milioane, astfel că urmările ar fi catastrofale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇