Afaceri de milioane de euro şi munţi de gunoi, lângă București. Cum a ajuns Capitala cel mai afectat oraș din țară de arderile ilegale și emisiile toxice

Fostul comisar-șef al Gărzii de Mediu a declarat într-un interviu că mafia deșeurilor și corupția politică au produs, în Capitală, o catastrofă ecologică.
Afaceri de milioane de euro şi munţi de gunoi, lângă București. Cum a ajuns Capitala cel mai afectat oraș din țară de arderile ilegale și emisiile toxice

Comuna Chiajna, situată în partea de vest a zonei metropolitane București, este de peste cinci ani un pol al poluării.

Încă din 2016 mai mulți cetățeni s-au adresat Parlamentului European printr-o serie de petiții, în care acuzau poluarea, arderi ilegale de deșeuri, deversările de gaze toxice în atmosferă.

“Petiționarul reclamă problema vaporilor și a emisiilor toxice care afectează grav, de câțiva ani, localitatea Chiajna, precum și o zonă din București. El își exprimă îngrijorarea cu privire la riscul asupra sănătății rezidenților, în principal ca urmare a arderii deșeurilor și a emisiilor de hidrogen sulfurat. Acesta invită instituțiile europene să ia măsuri, întrucât nu a obținut rezultate concrete, în ultimii ani, din partea autorităților locale române”, rezumă Comisia de petiții a Parlamentului European una dintre plângeri.

ADVERTISING

România e pe lista neagră a UE în ce privește poluarea. La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a dat din nou în judecată România pentru depozitele ilegale de deșeuri.

Chiajna, poluare fără sfârșit

Într-un interviu exclusiv acordat SpotMedia.ro, Octavian Berceanu, fost comisar-șef al Gărzii de Mediu, a anunțat că în Chiajna situația este în continuare amenințătoare la adresa sănătății publice.

“Să vă dau un exemplu, în comuna Chiajna, Poliția Locală păzește un depozit ilegal de gunoi în care s-au descărcat până acum peste 50.000 de camioane de deșeuri. Prețul încasat de proprietarii depozitului ilegal e de 300 de euro pe camion. Faceți socoteala, 15 milioane de euro într-un singur loc”, ne-a declarat Berceanu.

ADVERTISING

În această comună au loc, periodic, proteste ale oamenilor față de depozitările ilegale de gunoi și poluarea masivă.

Popești Leordeni, un munte de gunoi

Comuna aflată în partea de sud a Bucureștiului este un alt pol de deșeuri depozitate ilegal. În ultimii ani, aici s-a creat un munte de gunoi și resturi de materiale de construcție pe care autoritățile se fac că nu-l observă. Mai mult, acesta s-a și prăbușit, infestând apele freatice.

“În Popești Leordeni, comună aflată în zona metropolitană, este un depozit de gunoi de un milion de metri cubi. Efectiv un munte de deșeuri pe care autoritățile nu-l văd.

ADVERTISING

Dacă te plimbi cu elicopterul deasupra orașului e imposibil să nu-l observi pentru că trebuie să-l ocolești”, a declarat fostul șef al Gărzii de Mediu pentru Spotmedia.ro.

“Bucureștiul e înconjurat de depozite ilegale de gunoi. Avem degajări foarte puternice de hidrogen sulfurat de la marile gropi de gunoi”, a mai spus Octavian Berceanu. 

“Hidrogenul, în loc să fie ars, neutralizat, la 800 de grade Celsius prin procese tehnologice… i se dă drumul în aer la 300 de grade Celsius și îl absorbim în organism prin aerul pe care-l respirăm. Jumătate din oraș este afectat de acest hidrogen sulfurat”, a adăugat el.

În Capitală, o catastrofă ecologică în desfășurare

Octavian Berceanu spune că Bucureștiul este cel mai afectat oraș din România de criza ecologică.

“Avem un aer extraordinar de poluat. Avem ape subterane pline de substanțe toxice. Un sol foarte poluat și nu este vorba doar de o poluare istorică, este vorba de o poluare la care am ajuns în ultimii 20 de ani”, a explicat el pentru Spotmedia.ro

“Pe lângă asta avem și o criză a depozitării deșeurilor. Nu mai există posibilitatea de stocare a deșeurilor pentru că s-a mers doar pe aceste gropi mari de gunoi, iar în spatele acestor gropi, conform mai multor relatări ale presei, am văzut oameni care au generat structuri de crimă organizată și sisteme de lucru în care sunt implicați funcționari ai statului și care aduc un prejudiciu foarte mare sănătății noastre”, a declarat Octavian Berceanu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇