Și cu ce dracu’ mă ajută pe mine, domnișoară?

Expresia celebrului personaj mustăcios îmi vine deseori în minte atunci când aleg ceea ce să apară pe site.

Chiar aşa, cu ce vă ajută ceea ce citiţi aici?

Înainte de a porni aventura Spot, acum doi ani, am căutat o nişă, ceva diferit faţă de ceea ce face în general presa din România.

De ce? Pentru că ne săturaserăm cu toţii de informaţii negative şi din ce în ce mai mulţi oameni evitau să consume ştiri (atunci erau 32%, între timp s-a ajuns la 38%, într-un sondaj internaţional, care cuprinde şi România).

De ce fugeau deja oamenii de ştiri? Ca să nu mai afle doar lucruri negative, care să îi demoralizeze, în contextul vieţii lor de zi cu zi, care déjà predispunea la anxietate şi deprimare, fiind în plină panică provocată de pandemie.

ADVERTISING

Consumul excesiv de ştiri negative poate chiar să îţi schimbe percepţia despre realitate şi aşa ajungi să crezi că eşti neputincios, pentru că nu poţi să schimbi lumea gri în care trăieşti.

Şi atunci revin la titlu: „Și cu ce dracu` mă ajută pe mine, domnișoară?”

Fix asta am căutat, un mod de a livra informaţie corectă şi utilă, care nu are scopul clasic de a fi doar generatoare de trafic, de afişări, de bani, ci de a ajuta.

Şi de aici motto-ul pe care îl puteţi citi în josul fiecărei pagini din site: “Un jurnalist corect prezintă realitatea aşa cum e. Un jurnalist bun dezvăluie cauzele și vinovații. Noi facem un pas înainte și căutam soluții la problemele oamenilor. Facem jurnalism constructiv. 

ADVERTISING

Împreună schimbăm lumea în care trăim!”

“Bine, bine, sună drăguţ, dar şi voi aveţi ştiri negative”, veţi spune. Evident că avem. În cei doi ani de viaţă ai Spot, pe lângă frica de boală, au apărut efectele economice ale pandemiei, explozia de preţuri la energie şi, într-un final, războiul de la graniţă.

Nu puteam ignora ştirile negative şi nici nu ne-am propus asta.

Dimpotrivă, mereu încercăm să abordăm chestiuni cu greutate, însa cu o orientare spre găsirea de soluţii.

Ceea ce noi ne-am propus este o reflectare mai exactă a lumii, care spune întreaga poveste, pentru că dacă ne uităm acum în presă (mai ales, în România) trebuie să recunoaştem că arată doar partea întunecata a vieţii. Iar noi nu ne dorim un public înspăimântat şi captiv, consumator de Becali, Şoşoacă, violuri şi cancan. Nu vrem ca oamenii să plece din site demotivaţi şi pesimişti.

ADVERTISING

Aşa că, pe lângă actualitatea cotidiană, pe Spot au apărut multe dintre rubricile pe care le cunoaşteţi:

Şi chiar şi atunci când prezentăm ştirile de zi de cu zi, căutăm abordarea corectă, care poate nu aduce la fel de multe click-uri, dar nici nu disperă inutil cititorul.

Să vă dau un exemplu.

Era vară, plin sezon estival, dar cu restricţii pandemice. Pe un grup de Facebook despre călătoriile din Grecia, un turist român scrie că s-a închis unicul punct de frontieră terestră, lăsat deschis. Sunt zeci de mii de turiști care merg în Grecia, e sezon, deci informația este utilă şi de interes.

Ce faci? Mulţi s-au grăbit şi au dat informaţia ca atare, aducând un motiv în plus de panică, frustrare şi nemulţumire.

Ce a făcut Spot? Mai întâi, am cerut detalii celui care a furnizat informaţia, dar... ghinion. Nu a răspuns imediat.

Atunci am apelat la sursa oficială: site-ul MAE nu avea nicio informaţie nouă despre Grecia. Nici contul de Facebook al ambasadei noastre în Grecia. Nici Ambasada Greciei în România.

Între timp, tot mai multe surse preluau informația ca atare, fără nicio confirmare oficială. Automat, deși poate că noi am văzut primii informaţia, am ratat să o dăm în premieră.

Am sunat la MAE, dar purtătorul de cuvânt spune că singurele informații sunt cele oficiale de pe site, deci nimic nou.

Am ajuns şi în presa elenă, iar pentru asta nu e nevoie de limba greacă, pentru că există surse şi de limbă engleză. Și, în sfârşit, am găsit informația corectă: Poliția de Frontieră elenă a decis să închidă granița pentru câteva ore, pentru un update de soft.

În sfârşit, ştiam ceva credibil, ce puteam oferi cititorilor. Ceva ce nu îi panichează, ci le explică şi le dă speranţa că totul se va remedia în curând.

Între timp, ne-a răspuns și turistul blocat la vamă, care ne povestește furios cum e coada de 10 km și nimeni nu le-a explicat nimic. Așteaptă cu copiii în mașini, iar noi îi dăm vestea bună că nu e o decizie permanentă. Mai durează puțin și va putea merge în concediu.

  • tell it right
  • expand the mind
  • storm the brain
  • change the question
  • move the world

Cam astea sunt principiile jurnalismului constructiv şi ceea ce încercăm să facem de 2 ani, la Spot.

A fost un pariu cu noi înşine că se poate şi altfel, iar voi, cititorii, ne-aţi confirmat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇