Preşedintele BBC, Richard Sharp, a demisionat vineri, după ce un raport independent a constatat că a încălcat regulile în materie de numire a funcţionarilor publici nedezvăluind un potenţial conflict de interese, întrucât, în calitatea sa de bancher, îl ajutase pe premierul Boris Johnson, în funcţie atunci când Sharp a fost numit la televiziunea publică britanică, să facă un împrumut de un milion de dolari.
Sharp a declarat că a fost de acord să rămână în funcţie până la sfârşitul lunii iunie, pentru a da timp guvernului să-i găsească un înlocuitor.
Plecarea sa survine într-un moment în care televiziunea publică britanică, care se finanţează printr-o taxă plătită de gospodăriile britanice, este supusă unui control politic sporit. Luna trecută, o dispută foarte mediatizată cu prezentatorul Gary Lineker, foarte bine plătit, pe tema imparţialităţii jurnalistice, a dominat titlurile ziarelor din Marea Britanie.
Richard Sharp, fost bancher la Goldman Sachs, a devenit preşedintele BBC în 2021. Însă în februarie anul acesta, o comisie a parlamentului a spus că a făcut „erori semnificative de judecată" prin faptul că nu şi-a declarat implicarea în împrumutul acordat lui Boris Johnson. Investigaţia, iniţiată de organismul de supraveghere a numirilor publice, a examinat modul în care Sharp a fost selectat de guvern în 2021 pentru a prezida corporaţia BBC. În mod specific, a analizat dacă Sharp a dezvăluit deplin transparent detaliile rolului său în facilitarea unui împrumut de 800.000 de lire sterline (1 milion de dolari) pentru premierul Boris Johnson înainte de a fi numit preşedinte la BBC.
Raportul independent menţionează că biroul lui Boris Johnson din Downing Street l-a recomandat pe Sharp ca fiind „un candidat puternic" pentru rolul de preşedinte BBC, pentru care fuseseră depuse 23 de candidaturi.
Raportul a constatat că, deşi a încălcat codul guvernamental pentru numirile publice, această încălcare nu a invalidat în mod necesar numirea sa. Andrew Heppinstall, cel care a efectuat ancheta, a declarat că este „fericit să consemneze" că nu a văzut nicio dovadă că Sharp ar fi avut vreun rol în afacerile financiare private ale lui Johnson, în afară de încercarea de a-l recomanda.
Sharp a susţinut că nu a fost implicat direct în acordarea împrumutului sau în aranjarea unei garanţii sau a oricărei finanţări şi că nu a făcut decât să încerce să îl prezinte pe omul de afaceri canadian Sam Blyth unui oficial guvernamental la sfârşitul anului 2020.
Sharp a mai declarat că, în opinia sa, greşeala a fost „neintenţionată şi nu a fost materială". Însă, totodată el a recunoscut că dacă ar rămâne în funcţie până la sfârşitul mandatului său de patru ani, ar deturna atenţia de la „treaba bună" pe care o face radiodifuzorul public.
„Am decis că este corect să dau prioritate intereselor BBC", a declarat Sharp într-un comunicat. „Prin urmare, în această dimineaţă, am demisionat din funcţia de preşedinte al BBC", a anunţat el.
Lucy Powell, purtătoarea de cuvânt pe probleme de cultură a Partidului Laburist, din opoziţie, a declarat că această breşă de corectitudine a „cauzat daune incalculabile reputaţiei BBC şi a subminat grav independenţa sa, ca urmare a clientelismului conservatorilor".