Green fact checking-ul săptămânii: Turbinele eoliene produc cu adevărat energie curată și eficientă

Green fact checking-ul săptămânii: Turbinele eoliene produc cu adevărat energie curată și eficientă

Informații de context:

O postare foarte populară în social media afirma în mod fals că turbinele eoliene nu vor genera niciodată atâta energie cât a fost folosită pentru a le construi. Postarea citează greșit afirmații ale unor oameni de știință.

Este adevărat că, pentru fabricarea componentelor din oțel ale turbinelor eoliene, sunt  necesare, în medie, 255 tone de cărbune. Dar, odată construită, o turbină eoliană poate înlocui electricitatea alimentată cu cărbune, economisind astfel foarte mult. Astfel, o turbină eoliană tipică de 3 MW generează aproximativ 27.500 de megawați-oră (MWh) de energie electrică curată pe parcursul duratei sale de viață, de 25 de ani. Astfel, energia electrică obținută prin exploatarea unei turbine ar putea fi obținută prin arderea a 154.494 tone de cărbune, adică de peste 600 de ori mai mult decât necesarul construcției unei turbine.

ADVERTISING

Green fact checking

În prezent, la nivel global se exploatează aproximativ 7 milioane de tone de minerale în fiecare an pentru fabricarea de tehnologii cu emisii scăzute de carbon. Această cantitate include toate mineralele pentru panouri solare, energie eoliană, geotermală, energie solară concentrată, hidroenergie, nucleară, vehicule electrice, stocarea bateriilor și modificări ale rețelelor electrice. Prin comparație, în fiecare an, omenirea exploatează echivalentul a 15 miliarde de tone de cărbune, petrol și gaze.

ADVERTISING

Companiile din întreaga lume dezvoltă noi tehnici de fabricare a oțelului folosind electricitate regenerabilă și hidrogen verde. Dacă această tehnologie se poate extinde, se va putea opri complet folosirea cărbunelui pentru fabricarea turbinelor eoliene.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

“Exploatarea resurselor minerale pentru fabricarea tehnologiilor ecologice este mai nocivă pentru climă și mediu decât combustibilii fosili”.

“Tranziția la tehnologiile ecologice va duce la distrugerea economiei și a  civilizației”.

Evaluarea noastră: Afirmații false sau lipsite de context 

ADVERTISING

Afirmația potrivit căreia turbinele eoliene sunt surse de energie net negative este eronată. Mai multe studii științifice au arătat că turbinele eoliene generează de aproximativ 25 de ori mai multă energie decât se consumă pentru a fi construite.

În mod similar, lipsește contextul pentru afirmația potrivit căreia turbinele sunt fabricate cu ajutorul cărbunelui. Componentele din oțel ale turbinelor eoliene sunt fabricate folosind în medie 255 tone de cărbune. Dar odată construită, o turbină eoliană poate înlocui electricitatea alimentată cu cărbune, economisind astfel foarte mult. Altfel spus, energia electrică obținută prin exploatarea unei turbine ar putea fi obținută prin arderea a 154.494 tone de cărbune, adică de peste 600 de ori mai mult decât necesarul construcției unei turbine.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Distilled.earth – This Anti-Renewable Energy Meme Is Absurd

Hannahritchie.substack.com – Mining quantities for low-carbon energy is hundreds to thousands of times lower than mining for fossil fuels

Reuters.com – Fact Check-Meme claiming that wind turbines are inefficient misquotes expert


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇