Green fact checking-ul săptămânii: Cum se răspândesc știrile false despre consumul de insecte

Green fact checking-ul săptămânii: Cum se răspândesc știrile false despre consumul de insecte

Informații de context:

Decizia UE de a aproba unele produse derivate din insecte pentru consumul uman, în ianuarie 2023, a provocat un val de dezinformare în întreaga Uniune. În multe state membre au apărut știri false despre insectele ascunse în alimente sau despre insectele otrăvitoare pentru om.

În unele țări europene, propaganda anti-occidentală exploatează această temă pentru a stabili o legătură cu o narațiune preexistentă care deformează și exagerează, în sens alarmist, consecințele negative ale războiului din Ucraina și ale sancțiunilor asupra stilului de viață european.

„Consumul de insecte contribuie pozitiv la mediu, sănătate și mijloace de trai”, se arată într-un comunicat al Comisiei UE. Creșterea insectelor pentru consum reprezintă o alternativă cu emisii reduse de carbon comparativ cu producerea cărnii de pui, porc sau mai ales de vită.

ADVERTISING

Agricultura pe bază de greieri, de exemplu, folosește cu 75% mai puțin CO2 decât fermele de pui. Insectele sunt bogate în proteine ​​și necesită mult mai puțin pământ și apă decât producția de carne. Utilizarea insectelor ca sursă alternativă de proteine ​​nu este nouă, iar insectele sunt consumate în mod regulat în multe părți ale lumii.

În plus, Uniunea Europeană are reglementări foarte stricte privind etichetarea produselor alimentare ce vor conține alimente noi. Această cerință se adaugă prevederilor regulamentului privind etichetarea și transparența. Potrivit Comisiei Europeane, „rămâne la latitudinea consumatorilor să decidă dacă vor să mănânce insecte sau nu”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat acest lucru pentru Euronews, spunând: „Informațiile obligatorii despre alimente trebuie să fie disponibile atât pentru alimente preambalate, cât și pentru alimentele fără ambalaj.”

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Obligativitatea cetățenilor UE de a mânca insecte este parte din lupta împotriva încălzirii globale.”

„Insectele sunt otrăvitoare, fiind folosite de către elita globală/guvernul mondial din umbră ca instrument de reducere/eliminare a populației. ”

„UE este nevoită să recurgă la insecte din cauza consecințelor dramatice ale sancțiunilor impuse Rusiei / ale războiului din Ucraina”.

ADVERTISING

„UE nu poate supraviețui fără resursele rusești.”

Evaluarea noastră:

Afirmațiile sunt false sau înșelătoare și au menirea de a promova narațiuni conspiraționiste, ostile la adresa Uniunii Europene. Potrivit EDMO, atunci când dezinformarea se infiltrează în sfera politică și în mass-media tradiționale, aceasta poate avea consecințe mai semnificative, ducând la o mai mare polarizare și confuzie în rândul publicului.

Comisia Europeană a subliniat că fiecare e liber să consume ce dorește și că „rămâne la latitudinea consumatorilor să decidă dacă vor să consume insecte sau produse derivate”. Mai mult, pe site-ul Comisiei Europene, se oferă informații detaliate cu privire la procedurile de aprobare și la cerințele de etichetare pentru produsele derivate din insecte.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Edmo.eu – EU with a side of insects: A delicious treat for disinformers

Euronews.com – Fact check: Is the EU really going to force us to eat insects without our knowledge?

Food.ec.europa.eu – Approval of fourth insect as a Novel Food: Questions and answers


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇