Green fact checking-ul săptămânii: Greta Thunberg a fost reținută la un protest în Germania și nu a fost o acțiune regizată, cum fals a circulat pe rețelele sociale

Green fact checking-ul săptămânii: Greta Thunberg a fost reținută la un protest în Germania și nu a fost o acțiune regizată, cum fals a circulat pe rețelele sociale

Informații de context

Greta Thunberg și alți activiști au protestat împotriva planurilor autorităților germane de a demola un sat abandonat pentru a permite, astfel, extinderea unei mine de cărbune.

Un purtător de cuvânt al poliției din regiunea unde a avut loc protestul a declarat că Thunberg, ca și alți protestatari reținuți, nu a fost arestată, ci doar reținută pentru scurt timp. Înainte de a fi eliberați, acestora li s-a cerut să ofere informații standard de identificare ofițerilor de poliție.

Narațiuni alimentate de astfel de postări / conținuturi

“Media tradițională și autoritățile sunt parte din conspirația crizei climatice, iar imaginea Gretei Thunberg este folosită pentru propaganda verde.”

ADVERTISING

“Încălzirea globală nu există”.

“Încălzirea globală nu are legătură cu activitățile umane.”

“Mișcarea activiștilor climatici este ipocrită.”

Evaluarea noastră: afirmații false parte a unor narațiuni de tip conspiraționist

În baza analizei noastre, considerăm că astfel de materiale promovează afirmații false și de natură conspiraționistă. Activiștii de mediu sunt frecvent ținta teoriilor conspirației și a afirmațiilor eronate promovate de cei care neagă existența, sursa sau amploarea crizei climatice.

Disclaimer!

ADVERTISING

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Bbc.com – Greta Thunberg: German police deny protest detainment was staged

France24.com – Here’s what we know about Greta Thunberg’s alleged ‘staged’ arrest in Germany

Politifact.com – Climate activist Greta Thunberg didn’t stage her recent detention in Germany, police say

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇