Green fact checking-ul săptămânii: FALS | Articol ce neagă fenomenul încălzirii globale prin prezentarea unor imagini și teorii “științifice” fabricate

Green fact checking-ul săptămânii: FALS | Articol ce neagă fenomenul încălzirii globale prin prezentarea unor imagini și teorii “științifice” fabricate

Informații de context

Un articol ce neagă fenomenul încălzirii globale a fost publicat recent pe un site cunoscut pentru poziții conspiraționiste și știri false, fiind preluat și distribuit pe platformele social media din România. Potrivit articolului, „încălzirea globală este următoarea mare înșelătorie” și de fapt este parte a unui plan prin care se încearcă promovarea ideologiei „Statului Maximal”. În articol se face și o paralelă cu pandemia de Covid, sugerându-se că aceste crize sunt fabricate pentru a oferi pretexte guvernelor să ne controleze total viețile. Potrivit acestor narațiuni, schimbările climatice sunt o „teorie inventată” și o „criză fabricată”, o „nouă mascaradă”.

Articolul invocă așa-zisa teză a „răcirii globale”, o teorie din anii ‘70 care a fost mai degrabă promovată de presa senzaționalistă și foarte puțin susținută de comunitatea științifică. Argumentul fals ar fi următorul: faptul că oamenii de știință au fost odată atât de preocupați de răcirea globală, ceea ce nu s-a adeverit, demonstrează de fapt că nu ar trebui să ne îngrijorăm cu privire la noile temeri ale schimbărilor climatice.

ADVERTISING

Coperta originală din 2007 care a fost de fapt prelucrată și prezentată ca fiind din 1977, pentru a promova o narațiuni false.

Care sunt faptele?

Coperta revistei TIME din 1977 este o născocire, iar revista a confirmat că nu a publicat niciodată o astfel de copertă. Teoria “răcirii globale” din anii ‘70 a fost mai mult o invenție a mass-media decât o preocupare științifică reală. Mass-media de la acea vreme a raportat că unii oameni de știință și-au exprimat la un moment dat îngrijorarea cu privire la posibilitatea unei posibile „răciri globale”. Totuși, un sondaj al lucrărilor științifice, publicate între 1965 și 1979, arată de fapt că marea majoritate a cercetărilor de la acea vreme au prezis că pământul se va încălzi pe măsură ce nivelul de dioxid de carbon crește, așa cum s-a și întâmplat. Mai mult, oamenii de știință din anii 1970 abia începeau să înțeleagă modul în care schimbările climatice și poluarea cu aerosoli ar putea avea un impact asupra temperaturilor globale.

ADVERTISING

Printre primele mențiuni ale termenul de încălzire globală se regăsesc într-un articol științific din 1975 intitulat „Schimbarea climatică: suntem în pragul unei încălziri globale pronunțate?”. De asemenea, un studiu privind impactul CO2 asupra climei publicat în 1979 de Academia Națională de Științe din SUA  a adoptat termenul de încălzire globală atunci pentru a face referire la schimbarea temperaturii de suprafață. Potrivit NASA, „încălzirea globală” se referă la încălzirea pe termen lung a planetei.

Temperatura globală arată o creștere documentată de la începutul secolului al XX-lea și mai ales de la sfârșitul anilor 1970. La nivel mondial, din 1880, temperatura medie a crescut cu aproximativ 1° C, față de linia de bază de la mijlocul secolului al XX-lea (din 1951-1980). Aceasta se adaugă la o încălzire suplimentară de 0,15 ° C între 1750 și 1880. Datele Administrației Naționale pentru Oceane și Atmosfere din SUA confirmă această creștere:

ADVERTISING

Sursa: Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere din SUA https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-global-temperature

Creșterea de aproximativ un grad Celsius a temperaturii medii globale, care a avut loc încă din epoca preindustrială (1880-1900), ar putea părea mică, dar înseamnă o creștere semnificativă a căldurii acumulate, deoarece este nevoie de o cantitate masivă de energie termică pentru a crește temperatura medie anuală a suprafeței Pământului.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practică Marea Resetare”;

„Se încearcă promovarea ideologiei Statului Maximal, care neapărat trebuie să ia măsuri ca să ne salveze de aceste primejdii.”

„Încălzirea globală este o escrocherie a elitelor globaliste/ guvernelor care au interese ascunse/ malefice.”

„Încălzirea globala, la fel ca pandemia  COVID, este o criză inventată pentru a controla populația.”

Evaluarea noastră:

Fals. Coperta revistei TIME din 1977 este o născocire, iar revista a confirmat că nu a publicat niciodată o astfel de copertă. În timp ce unele instituții de presă din anii 1970 au relatat despre ideea a „răcirii globale”, comunitatea științifică de la acea vreme a prezis în general exact contrariul: încălzirea globală. În acel moment, oamenii de știință se gândeau deja la fenomenul încălzirii globale de zeci de ani.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

time.com – The Real TIME Cover Behind That Fake ‘Ice Age’ Report

skepticalscience.com – What were climate scientists predicting in the 1970s?

reuters.com – Image purporting to show Time magazine cover warning of an impending ice age is digitally altered

logicallyfacts.com – Digitally altered image circulated as 1977 Time magazine cover predicting impending ice age

time.com – Sorry, a TIME Magazine Cover Did Not Predict a Coming Ice Age

journals.ametsoc.org – THE MYTH OF THE 1970s GLOBAL COOLING SCIENTIFIC CONSENSUS

science.nasa.gov – What’s the difference between climate change and global warming?

antifake.ro – Green fact checking-ul săptămânii: Afirmații înșelătoare susțin că termenul de „încălzire globală” a fost înlocuit cu „schimbări climatice” pentru că temperaturile globale nu ar fi crescut

ipcc.ch – Climate Change: The IPCC 1990 and 1992 Assessments


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇