Green fact checking-ul săptămânii: A spus Bill Gates că o vacă produce mai multă poluare decât o mașină?

Green fact checking-ul săptămânii: A spus Bill Gates că o vacă produce mai multă poluare decât o mașină?

Informații de context

O serie de postări din social media susțin în mod fals că Bill Gates ar fi declarat că o vacă produce mai multă poluare decât o mașină. Postarea circula pe Facebook, Instagram și Twitter de peste doi ani.

Satira prezintă propunerea ca o persoană să se închide peste noapte într-un garaj cu o vacă, în timp ce Bill Gates să facă același alături de o mașină lăsată pornită. „Dimineața, ne putem întâlni și compara rezultatele”, se încheie gluma.

Comparația este înșelătoare în sensul că diferitele gaze cu efect de seră emise de mașini și vaci afectează diferit atmosfera. În timp ce metanul de la bovine rămâne în atmosferă mai puțin timp decât dioxidul de carbon produs de mașini, metanul este considerabil mai puternic în ceea ce privește efectul asupra încălzirii atmosferei.

ADVERTISING

Bill Gates a vorbit deseori despre impactul industriei agricole asupra mediului și asupra schimbărilor climatice, promovând și investind în ideea de a consuma carne sintetică și alte proteine ​​pe bază de plante. De exemplu, Gates a investit într-un start-up australian de tehnologie climatică care intenționează să reducă emisiile de metan ale vacilor folosind un supliment alimentar obținut sintetic ce reproduce conținutul din algele roșii. Metanul este cel mai frecvent gaz cu efect de seră după dioxidul de carbon (CO2). Animalele precum vacile produc metan atunci când, în procesul de digestie, stomacul lor descompune fibre dure, precum iarba.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi înșelătoare

ADVERTISING

„Încălzirea globală este o invenție a elitelor globaliste și folosită ca argument pentru a pune în practica Marea Resetare”.

„Elitele globaliste au o agendă ascunsă de reducere a populației”.

„Încălzirea globală este o mascaradă creată pentru a distruge tradițiile, inclusiv tradițiile culinare”.

Evaluarea noastră:

Afirmații false și comparații înșelătoare ce alimentează teorii conspiraționiste despre „elita globalistă” simbolizată de Bill Gates. Autorul postării care a devenit virală pe rețelele sociale a declarat pentru USA TODAY că este vorba doar de o satiră. De altfel, niciuna dintre postările de pe rețelele sociale nu oferă vreo sursă validă pentru presupusa comparație. Biroul de presă al lui Bill Gates a infirmat aceasta declarație, în mod fals atribuită fondatorului Microsoft.

Disclaimer!

ADVERTISING

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Usatoday.com – Fact check: False claim Bill Gates and AOC said a cow produces ‘more pollution’ than a car

Aap.com.au – No, Bill Gates never said a cow emits more pollution than a car

Bloomberg.com – Bill Gates Is Backing an Aussie Startup Trying to Stop Cows Burping Methane


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇