Green fact checking-ul săptămânii: Afirmații false ce susțin că măsurătorile climatice ar fi distorsionate prin plasarea „strategică” a senzorilor de temperatură în apropierea pistelor de aeroport

Green fact checking-ul săptămânii: Afirmații false ce susțin că măsurătorile climatice ar fi distorsionate prin plasarea „strategică” a senzorilor de temperatură în apropierea pistelor de aeroport
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Informații de context

Un videoclip de pe Instagram, din 3 decembrie 2023, prezintă o hartă a SUA acoperită cu puncte roșii situate lângă aeroporturi. Punctele ar reprezenta senzori de temperatură utilizați pentru colectarea datelor climatice. Potrivit postării, majoritatea senzorilor de temperatură din SUA ar fi plasați „strategic”, în apropierea pistelor de aeroport, pentru a obține date climatice distorsionate care să justifice, astfel, pretinsa „mascaradă” a încălzirii globale. Postarea a strâns peste 200 de aprecieri într-o săptămână.

ADVERTISING

Doar aproximativ 2.500 de stații de temperatură sunt situate în aeroporturile din SUA, a declarat un purtător de cuvânt al Administrației Federale a Aviației pentru USA TODAY, în timp ce National Oceanic and Atmospheric Administration folosește mai mult de 10.000 de stații de temperatură pentru a detecta tendințele climatice.

Este adevărat că datele de la stațiile de temperatură din SUA pot fi influențate de infrastructura din împrejurimi, de anumite schimbări în locația stației, de instrumentele sau practicile de colectare a datelor. Dar atunci când există influențe de acest fel asupra unei stații de măsurare, oamenii de știință fac ajustări și calibrări pentru a ține cont în mod corespunzător de acești factori, potrivit purtătorului de cuvânt al NOAA.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mai multe agenții climatice independente și internaționale au documentat încălzirea globală cauzată în principal de factorul uman. Au fost, de asemenea, documentate efectele încălzirii atmosferice și a oceanelor. Acestea includ topirea calotei glaciare și polare, creșterea nivelului mării și o creștere a frecvenței anumitor evenimente meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, seceta sau inundațiile.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/conținuturi

„Încălzirea globală nu există și criza climatică este fabricată/este o mascaradă.”

ADVERTISING

„Teoria schimbărilor climatice este o teorie inventată/o criză fabricată”.

Evaluarea noastră:

Majoritatea senzorilor de măsurare a temperaturii din SUA nu sunt localizați în apropierea pistelor de aeroport, potrivit agențiilor guvernamentale americane. Pe lângă măsurarea temperaturii de la sol, și alte metode de monitorizare climatică au indicat existența fenomenului încălzirii planetare. Astfel de distorsionări, precum cea analizată, sunt cu atât mai periculoase cu cât folosesc unele date factuale într-un mod manipulator pentru a conferi credibilitate unor narațiuni înșelătoare și conspiraționiste.

Disclaimer!

Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Usatoday.com – Climate data reliable and collected from many sources, not ruined by airports

Usatoday.com – Location of temperature measurement sites doesn’t prove most climate data’s ‘corrupt’

Earthobservatory.nasa.gov – World of Change: Global Temperatures

Climate.copernicus.eu – 2023 is the hottest year on record, with global temperatures close to the 1.5°C limit


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇