Fact-checking-ul săptămânii: Știre falsă despre vaccinul anti-Covid ce ar fi „ucis milioane de oameni”

Fact-checking-ul săptămânii: Știre falsă despre vaccinul anti-Covid ce ar fi „ucis milioane de oameni”

Context

În spațiul online românesc s-a propagat un val de știri false despre presupusele efecte „ucigătoare” ale vaccinului Covid. Un articol publicat pe 31 mai 2024, pe un website internațional cunoscut pentru crearea de știri false, a fost preluat și de către website-uri din România ce promovează conținut cu valențe conspiraționiste. În articol se susține că un politician japonez ar fi afirmat că „vaccinurile Covid ucid milioane de oameni”. Este vorba despre câteva declarații ale unui fost demnitar japonez pe nume Kazuhiro Haraguchi care a ocupat poziția de Ministru al Afacerilor Interne și Comunicațiilor pentru un an, din septembrie 2009 până în septembrie 2010.

Haraguchi a vorbit la un miting de la Tokyo împotriva proiectului de acord pandemic al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Potențialul acord a devenit o țintă pentru teoriile conspirației, mulți susținând în mod incorect că ar permite OMS să forțeze vaccinarea oamenilor. Proiectul de adoptare a unui „tratat” privind pandemiile, în cadrul Reuniunii anuale a OMS din luna mai, a fost abandonat la negocieri, pe fondul unor dezacorduri existente pe anumite subiecte.

ADVERTISING

Acest subiect despre efectele adverse ale vaccinului anti-Covid a fost reluat și pe un canal românesc de largă audiență de pe Youtube ce promovează teorii ale conspirației. În descrierea episodului se afirmă că „acum iese la iveală adevărul despre efectele adverse ale vaccinului, vaccin care era garantat ca sigur de autorități, medici și unii dintre jurnaliști”.

Care sunt faptele?

În primul rând, datele din studiile publicate au constatat că persoanele cărora le-a fost administrat un vaccin COVID-19 nu sunt expuse unor riscuri fatale mai mari prin comparație cu persoanele nevaccinate. Dimpotrivă, studiile arată că vaccinarea COVID-19 a salvat vieți prin prevenirea bolilor grave. Potrivit unui studiu științific publicat în 2022, vaccinarea împotriva COVID-19 este esențială pentru persoanele cu sistemul imunitar afectat, inclusiv pentru pacienții cu cancer.

ADVERTISING

Vaccinurile COVID-19 reduc riscul de COVID-19 sever și diferite complicații ale bolii și se estimează că au salvat milioane de vieți în întreaga lume. Toate vaccinurile pot provoca efecte secundare. Cu toate acestea, majoritatea efectelor secundare ale vaccinării împotriva COVID-19 sunt în general ușoare și dispar în câteva zile. Deși există cazuri de efecte secundare grave ale vaccinurilor COVID-19, acestea sunt extrem de rare și nu depășesc beneficiile vaccinării. Totuși, acest tip de mesaj recurent, care distorsionează informațiile cu privire la efectele vaccinului anti-Covid ce ar fi provocat decese și îmbolnăviri în masă, este bazat pe date interpretate greșit și corelații simpliste.

În al doilea rând, informația analizată a apărut doar pe pagini online ale unor surse de știri netransparente și mai puțin cunoscute, surse ce nu au un istoric trasabil al bunelor practici jurnalistice. La o operațiune de căutare pe Google (opțiunea „news”) a câtorva cuvinte cheie precum „kazuhiro haraguchi covid vaccine”, singurele rezultate sunt câteva website-uri românești de știri care au preluat aceasta informație dintr-o sursă internațională cunoscută pentru crearea si răspândirea de știri false. După cum se poate observa din rezultatele căutării, nicio agenție de știri importantă de la nivel internațional nu a prezentat această știre.

ADVERTISING

La o căutare pe Google (opțiunea „all”) ale aceleiași combinații de cuvinte cheie, rezultatul este de asemenea lipsă totală a surselor de știri recunoscute la nivel internațional. Mai mult, primul site afișat este de fapt o demontare, cu argumente științifice, a afirmațiilor politicianului japonez.

În al treilea rând, traducerea discursului politicianului japonez arată că acest videoclip nu conținea nicio referire la „milioane de morți” citată de articolul în cauză. Totuși, este adevărat că discursul lui Haraguchi a transmis mesajul general că vaccinurile COVID-19 au cauzat deces și dizabilități.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

„Se încearcă depopularea și genocidul planetar”;

„Pandemia Covid-19 a fost planificata”;

Evaluarea noastră: Fals

Informațiile apărute în mediul online sunt neîntemeiate, nu prezintă dovezi și sunt, de fapt, tactici înșelătoare ce asociază vaccinul COVID cu un presupus val de decese și boli.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

ms.ro – Vaccinarea anti COVID-19 Întrebări și răspunsuri pentru medici. Informații utile. Opiniile comisiilor de specialitate.

science.feedback.org – Contrary to headline by The People’s Voice, COVID-19 vaccines aren’t “killing millions” but instead prevented deaths

cancer.gov – COVID-19 Vaccines and People with Cancer

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov – Safety and efficacy of COVID-19 vaccines: A systematic review and meta-analysis of controlled and randomized clinical trials

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇