Fact-checking-ul săptămânii: Islanda nu a interzis recent vaccinurile Covid-19

Fact-checking-ul săptămânii: Islanda nu a interzis recent vaccinurile Covid-19

Context

O postare distribuită pe rețele sociale precum X, Facebook si Instagram susține fără dovezi că Islanda ar fi interzis vaccinurile COVID-19 pe fondul apariției unor decese subite. Postarea de pe Instagram a fost apreciată de peste 300 de ori în doar trei zile. Postarea de pe platforma X a fost apreciată de aproximativ 6000 de ori în trei zile.

Postările de pe rețelele sociale au distribuit un titlu de pe site-ul web „Newsaddicts”, care, la rândul său, creditează o postare pe blog din 20 noiembrie ca sursă. Postarea de blog, care sugerează că vaccinurile COVID ar fi fost „înlăturate”, nu oferă nicio altă dovadă decât citarea unui articol dintr-un ziar islandez din 17 noiembrie, pe care autorul blogului l-a tradus astfel: „Săptămâna viitoare, publicul va putea face vaccinul antigripal la Centrul de sănătate, dar nu și vaccinul Covid, în acest moment.”

Mai mult, niciun anunț de interdicție nu poate fi găsit pe site-ul web al Direcției de Sănătate a Islandei și nicio știre independentă de încredere nu susține afirmația. Islanda folosește în prezent vaccinul recent actualizat Comirnaty XBB.1.5/Pfizer, potrivit autorităților islandeze. Islanda, o țară cu 370.000 de locuitori, a raportat că aproximativ 82% din populația sa cu vârsta de peste 5 ani a fost complet vaccinată împotriva COVID-19 în martie 2023. Vaccinarea completă conține două doze de vaccin. În timp ce vaccinurile pot avea efecte secundare, medicii au afirmat în mod constant că beneficiile vaccinurilor Covid-19 depășesc riscurile de îmbolnăvire severă și deces.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

ADVERTISING

„Omenirea a fost mințită în legătură cu vaccinul anti-Covid-19”.

„Vaccinurile Covid sunt foarte periculoase și provoacă decese subite.”

„Decesele subite provocate de vaccinurile împotriva Covid sunt ascunse.”

Evaluarea Antifake:

Islanda nu a interzis vaccinurile COVID-19 și nu a existat o creștere a ratei deceselor subite, potrivit autorităților medicale naționale. În continuare sunt disponibile vaccinări împotriva COVID-19, iar o campanie de vaccinare sezonieră împotriva virusului gripa este în desfășurare. Nu există știri credibile potrivit cărora Islanda ar interzice vaccinul COVID-19 sau s-ar confrunta cu o rată neobișnuită a deceselor subite. Nici un anunț despre o presupusă interdicție nu poate fi găsit pe site-ul web al Direcției de Sănătate a Islandei și nicio instituție de presă de încredere nu susține această afirmație. Menționăm faptul că știrile false sunt concepute pentru a manipula percepțiile,  a distorsiona faptele și a amplifica narațiuni cu potențial de inflamare a opiniei publice.

Disclaimer!

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Reuters.com – Iceland has not banned COVID vaccines

Afp.com – Covid-19 shots are not banned in Iceland

Usatoday.com – Iceland has not banned COVID-19 vaccinations, contrary to post’s claim

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇