Fact-checking-ul săptămânii: Demontarea unei teorii a conspirației care susține că dinozaurii ar fi fost „inventați”

Fact-checking-ul săptămânii: Demontarea unei teorii a conspirației care susține că dinozaurii ar fi fost „inventați”

Context

O postare pe Instagram, din 26 decembrie 2023, ce a strâns peste 700 de aprecieri în două săptămâni, afirmă că Sir Richard Owen, savantul britanic din secolul al XIX-lea creditat cu inventarea termenului „dinozaur”, a fabricat acest termen în 1842 pentru a demonstra că teoria evoluționistă este corectă. În mod fals, postarea afirmă că prima descoperire a unei fosile de dinozaur a avut loc ulterior folosirii termenului, în 1858, și deci asta ar „demonstra” ca dinozaurii sunt „inventați” doar pentru a justifica teoria evoluționistă.   

ADVERTISING

În 1824, naturalistul britanic William Buckland a oferit prima descriere științifică a unui dinozaur în Notice about Megalosaurus publicat în Transactions of the Geological Society of London. El a descris oficial rămășițele fosilizate excavate anterior ale dinozaurului din era jurasică denumit megalosaurus. Alți doi dinozauri – iguanodon și hylaeosaurus – au fost descriși la scurt timp după aceea, în 1825 și, respectiv, 1833. Gideon Mantell a urmat, în 1825, cu Notice on the Iguanodon, publicat în Philosophical Transactions of the Royal Society.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Abia în 1842, Richard Owen a inventat termenul „dinozaur”, după ce a ajuns la concluzia că iguanodon, megalosaurus și hylaeosuarus împărtășeau o serie de trăsături distinctive, reprezentând un grup taxonomic distinct. După ce a studiat aceste fosile, Owen a observat că ele aparțineau unui grup distinct de animale și le-a descris oficial ca „dinosauria” într-un manuscris care a fost publicat oficial la începutul anilor 1840. Termenul derivă din două rădăcini grecești „deinos”, însemnând potrivit lui Owen „înspăimântător de mare“, și sauros însemnând „reptilă“ sau „șopârlă“.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

ADVERTISING

„Teoria evoluționismului este doar o invenție a elitelor din umbră care controlează lumea.”

„Realitatea ce ni se prezintă de către oamenii de știință, este una construită, chiar falsă”.

„Tot ce ni se prezintă oficial despre dinozauri este o păcăleală”.

Evaluarea noastră:

Dinozaurii au existat înainte ca termenul „dinozaur” să fie creat în secolul al XIX-lea, potrivit experților în paleontologie și purtătorului de cuvânt al Royal Society din Marea Britanie consultați de agenția Reuters, respingând astfel afirmațiile false distribuite online.

Aceste abordări conspiraționiste evidențiază vulnerabilitatea societății noastre în fața dezinformării. De exemplu, astfel de teorii ale conspirației ce neagă existența dinozaurilor și a evoluționismului pot avea un impact negativ asupra încrederii publicului în știință.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

Usatoday.com – Dinosaur fossils discovered before term was coined by Sir Richard Owen

Apnews.com – Meme falsely claims dinosaurs were only invented to prove evolution is real. There is no ‘dinohoax’

Reuters.com – Dinosaurs existed and were documented before the term ‘dinosauria’ was coined in the early 1840s

Nhm.ac.uk – Dinosauria: how the ‘terrible lizards’ got their name


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇