Fact checking-ul săptămânii: Demontarea informației false potrivit căreia SKYCovid, un vaccin COVID-19 injectabil, ar fi dispersat prin pulverizare în atmosferă (chemtrails)

Fact checking-ul săptămânii: Demontarea informației false potrivit căreia SKYCovid, un vaccin COVID-19 injectabil, ar fi dispersat prin pulverizare în atmosferă (chemtrails)

Context

Postarea care conține aceste informații false a fost distribuită de peste 100 de ori pe Facebook și de peste de peste 3.000 de ori într-o singură săptămână pe Twitter.

Unii utilizatori ai rețelelor sociale au spus de atunci că SKYCovion va fi pulverizat pe oameni din aeronave, într-o posibilă interpretare greșită a numelui vaccinului. Astfel, vaccinul a fost asociat cu „chemtrails”, o teorie a conspirației despre substanțele chimice care ar fi dispersate de urmele de vapori ale avioanelor.

Comunicatul de presă oficial al guvernului britanic nu menționează niciun plan de imunizare voluntară sau forțată a rezidenților din Marea Britanie, folosind o versiune pulverizabila a vaccinului SKYCovion. Vaccinul este al optulea vaccin împotriva COVID-19 autorizat în Regatul Unit.

Vaccinul este conceput doar pentru injectare intramusculară, de preferință în mușchiul deltoid al brațului superior, conform unui rezumat al caracteristicilor produsului, disponibil pe site-ul agenției de reglementare din Marea Britanie. Un purtător de cuvânt al companiei ce deține patentul a confirmat pentru Reuters că SKYCovion este injectat intramuscular în două doze, la distanță de patru săptămâni.

ADVERTISING

Unele dintre postările de pe rețelele sociale par să facă referire la diferite elemente ale teoriei conspirației, care susține, în mod eronat, că urmele albe lăsate de avioane pe cer sunt „urme chimice” (chemtrails), substanțe chimice toxice ce ar fi pulverizate în atmosferă de guverne sau de alți actori malefici.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:

“Se încearcă controlul/reducerea populației prin pulverizări de substanțe chimice în atmosferă (chemtrails).”

Evaluarea noastră:

ADVERTISING

Afirmații false ce alimentează narațiuni conspiraționiste despre vaccinurile COVID-19. Nu există nicio dovadă a vreunui plan al guvernului de la Londra de a vaccina forțat cetățenii. Purtătorul de cuvânt al companiei producătoare a subliniat că „‘SKY’ este un nume de marcă generic pentru vaccinurile dezvoltate de SK Bioscience și nu are, așa cum s-a sugerat, nicio legătură cu avioanele.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

ADVERTISING

Usatoday.com – False claim UK approved plan to spray COVID-19 vaccines from airplanes

Reuters.com – Fact Check-SKYCovion vaccine is not sprayed from aircraft


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇