Fact checking-ul săptămânii: Declarații fabricate și atribuite în mod fals președintelui francez Emmanuel Macron

Fact checking-ul săptămânii: Declarații fabricate și atribuite în mod fals președintelui francez Emmanuel Macron

În contextul războiului din Ucraina, mai multe articole care au circulat în limba română au pretins că „Vladimir Putin are un nou aliat – Emmanuel Macron”. Potrivit acestor articole, „Emmanuel Macron i-a cerut lui Zelenski să renunțe la o parte din pământul său pentru a ajunge la un acord de pace cu Rusia”. De fapt, aceste declarații atribuite președintelui francez sunt fabricate și au la bază o interpretare distorsionată a unei afirmații susținute recent de Volodimir Zelenski. Acesta a declarat într-un interviu că „Ucraina nu va salva faţa cuiva plătind cu propriile sale teritorii”, fără a sugera însă că  aceste declarații l-ar implica în vreun fel pe președintele francez.

ADVERTISING

Aceste articole au fost distribuite și în diverse grupuri sau pagini pe rețelele sociale, cu mențiunea că „Volodimir Zelenski nu își dorește pace, nu este dispus să accepte condițiile unui acord și își dorește continuarea războiului”.

Informații de context

Articolele analizate precizează drept sursă a afirmațiilor atribuite lui Emmanuel Macron un interviu acordat de președintele Ucrainei postului public de televiziune RAI. În cadrul interviului, acesta a declarat că este „dispus să discute” cu omologul său rus Vladimir Putin, „dar fără ultimatumuri” şi că respinge orice acord care să „salveze faţa acestuia sau să ofere o ieşire pentru Rusia”. Volodimir Zelenski a făcut mai multe referiri la importanța respectării integrității și suveranității teritoriale a Ucrainei, fără a menționa direct președintele francez sau declarațiile recente ale acestuia cu privire la un posibil acord de pace dintre Rusia și Ucraina, în urma căruia care „Rusia nu trebuie umilită”. Totuși, președintele ucrainean a declarat că „Ucraina nu va salva faţa cuiva plătind cu propriile sale teritorii”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Diverse publicații din România au interpretat în mod eronat atât afirmațiile președintelui francez, cât și afirmațiile președintelui ucrainean, subliniind că „Emmanuel Macron este aliatul lui Vladimir Putin” sau că „Ucraina trebuie să cedeze teritorii pentru pace”.

Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi:

  • „Ucraina și președintele ucrainean nu vor să accepte condițiile pentru încheierea războiului”
  • „Volodimir Zelenski îți dorește continuarea războiului”, „Volodmir Zelenski își sacrifică poporul”, „îi transformă pe ucraineni în carne de tun”;
  • „Vladimir Putin are tot mai mulți aliați occidentali care susțin acțiunile Rusiei în Ucraina”

Evaluarea noastră: declarații fabricate prin distorsionarea unor afirmații reale

ADVERTISING

În baza analizei noastre, considerăm că declarațiile atribuite lui Emmanel Macron, prin care ar fi îndemnat la cedarea Crimeei, sunt fabricate și au pornit de la distorsionarea unor afirmații reale ale Președintelui francez cu privire la un posibil acord de pace dintre Rusia și Ucraina, prin care„ Rusia nu ar trebui să fie umilită” și de la distorsionarea unor declarații recente, tot reale, ale Președintele ucrainean, potrivit cărora Ucraina  „nu va salva faţa cuiva plătind cu propriile sale teritorii”.

Sursele noastre de fact-checking:

youtube.com – Zelensky: „Putin non salverà la faccia per quello che ha fatto” – Porta a porta 12/05/2022

rainews.it – Zelensky a Porta a Porta: „I russi hanno ucciso, distrutto, ora chiedono l’autonomia?”

agerpres.ro – Zelenski: Ucraina trebuie să câștige războiul și să nu accepte nicio „ieșire pentru Rusia”


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇