Fact checking-ul săptămânii: Afirmații distorsionate cu privire la „laboratoare de arme biologice americane în Ucraina”

Fact checking-ul săptămânii: Afirmații distorsionate cu privire la „laboratoare de arme biologice americane în Ucraina”

De la declanșarea războiului din Ucraina, mai multe postări pe rețelele sociale și articole din presa online au susținut că invadarea Ucrainei de către Rusia reprezintă, de fapt, „un atac asupra biolaboratoarelor secrete ale SUA din Ucraina”. Potrivit acestor articole „ambasada americană a tăinuit existența unor laboratoare de arme biologice americane în Ucraina”, iar „Putin a ordonat armatei să caute aceste laboratoare și să le distrugă”. Articolele și postările bazate pe afirmațiile cu privire la „biolaboratoare americane din Ucraina finanțate de guvernul SUA” prezintă în mod distorsionat un acord dintre Statele Unite și Ucraina care vizează prevenirea proliferării agenților patogeni periculoși și minimizarea potențialelor amenințări biologice. Atât Departamentul american al Apărării, cât și ONU au precizat că în Ucraina nu există laboratoare deținute sau conduse de SUA sau laboratoare care ar dezvolta arme biologice.

Informații de context

Potrivit Snopes, hashtag-ul #USBiolabs a devenit popular pe Twitter încă de la primele ore ale zilei de 24 februarie 2022 (prima zi a invaziei militare în Ucraina). Zeci de conturi au promovat această narațiune, susținând că obiectivul real al invaziei Rusiei asupra Ucrainei au fost „biolaboratoarele secrete din SUA, unde se presupune că erau produse boli letale (inclusiv COVID-19)”.

Aceste articole/postări prezentau o comparație a două hărți, una arătând atacurilor cu rachete ale Rusiei și a doua arătând pretinsele locații ale unor biolaboratoarelor deținute de SUA pe teritoriul Ucrainei.

ADVERTISING

Începând cu 7 martie 2022, afirmațiile cu privire la presupusele arme biologice dezvoltate în laboratoarele din Ucraina și „experimente cu agenți patogeni care cauzează ciuma sau antrax”  au fost preluate și în discursul oficial al Federației Ruse.

Care sunt faptele?

Afirmația că SUA operează „laboratoare secrete în Ucraina” a fost răspândită în mod repetat încă din 2018. În mai 2020, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lansat un comunicat prin care a precizat că afirmațiile despre presupusele activități ale laboratoarelor biologice militare americane din Ucraina sunt false.

Potrivit USA Today, guvernele ucrainene și americane au semnat un acord în 2005 pentru a „preveni proliferarea agenților patogeni periculoși și a minimiza potențialele amenințări biologice”. O parte a acordului vizează modernizarea laboratoarelor de stat din regiunile Odesa, Harkov, Liov, Kiev, Vinița, Herson și Dnipropetrovsk. Aceste eforturi au inclus efectuarea de reparații, modernizarea echipamentelor și achiziționarea de consumabile. Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat că laboratoarele, „finanțate de la bugetul de stat, sunt subordonate Ministerului Sănătății și Serviciului de stat pentru siguranța alimentelor și protecția consumatorilor”.

ADVERTISING

Pe 11 martie, Departamentul american al Apărării a precizat că „Programul de Reducere a Amenințărilor Biologice (Biological Threat Reduction Program – BTRP) este implementat din 2005 prin colaborare cu Guvernul Ucrainei pentru a sprijini capacitatea de detectare și diagnosticare biologică sigură și pentru a reduce amenințările create de agenții patogeni. Unitățile de sănătate publică și laboratoarele biologice din întreaga lume mențin și studiază agenții patogeni pentru a putea confirma focarele de boală și pentru a îmbunătăți capacitățile de detectare și diagnosticare timpurii. Toate țările membre ale Regulamentului Internațional de Sănătate (2005) al Organizației Mondiale a Sănătății trebuie să aibă astfel de capacități de a detecta  amenințările asociate unor boli și de a răspunde acestor amenințări. Aceasta este o capacitate de bază pentru a asigura securitatea sistemului național de sănătate.”

Potrivit aceluiași comunicat, „Departamentul american al Apărării, prin programul Cooperative Threat Reduction (CTR), a început activitățile de natură biologică în Ucraina pentru a reduce riscul reprezentat de programul ilegal de arme biologice al fostei Uniuni Sovietice, care a lăsat statele succesoare ale URSS cu materiale biologice nesecurizate, după căderea URSS. Programul CTR este implementat în multe țări partenere pentru a reduce amenințările create de utilizarea greșită a patogenilor, de sustragerea sau eliberarea lor accidentală. Departamentul american al Apărării a lucrat îndeaproape chiar cu Rusia și, pe teritoriul Rusiei, cu laboratoarele deținute de aceasta, pânâ în anul 2014”. De asemenea, prin Programul  de Reducere a Amenințărilor Biologice (BTRP), „Statele Unite au investit aproximativ 200 de milioane de dolari în Ucraina din 2005, sprijinind 46 de laboratoare, unități medicale și de diagnosticare. BTRP a îmbunătățit siguranța, securitatea și supravegherea biologice atât în domeniul sănătății umane, cât și al sănătății animalelor. Prin acest sprijinirea metodelor mai sigure și mai eficiente de detectare a bolilor, acest sprijin a îmbunătățit răspunsul Ucrainei la pandemia de COVID-19”.

ADVERTISING

Pe 11 martie, în cadrul reuniunii Consiliul ONU cu privire la problema presupuselor arme biologice din Ucraina, Izumi Nakamitsu, Sub-Secretar General al ONU și Înalt Reprezentant pentru Dezarmare a confirmat că ONU nu deține informații despre astfel de programe de arme biologice care s-ar desfășura în Ucraina. Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a reamintit că „Nu există astfel de laboratoare, nici în apropierea graniței cu Rusia, nici în altă parte”. În schimb, Ucraina găzduiește mai multe instituții de sănătate publică, susținute prin programe ale SUA, ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale altor guverne sau instituții internaționale.

Evaluarea noastră: fapte distorsionate, acuzații lipsite de dovezi

Acuzațiile cu privire la presupusele laboratoare biologice din Ucraina sunt lipsite de dovezi. Alături de mai multe foste republici ale Uniunii Sovietice, Ucraina are un parteneriat cu Departamentul de american al Apărării, care are drept scop prevenirea proliferării agenților patogeni periculoși și minimizarea potențialelor amenințări biologice.

Acuzații similare, de această dată cu privire la  „fabricarea virusului SARS-CoV-2 în biolaboratoarele secrete americane” au circulat încă din martie 2020, locația acestor pretinse laboratoare fiind stabilită fie în Ucraina, fie în Georgia, fie într-una dintre țările baltice. Pentru demontarea acestei narațiuni conspiraționiste, vă invităm să consultați EUvsDisinfo.

În contextul invaziei militare a Ucrainei, aceste acuzații au fost aduse la zi și adaptate noului context  în încercarea de a crea legimitate pentru ceea ce Federația Rusă numește, în mod oficial, ca fiind “operațiunea militară specială”.

Narațiuni alimentate de astfel de postări/ articole:

  • „Scopul invaziei Ucrainei este distrugerea laboratoarelor de arme biologice deținute de SUA”
  • „SUA au produs COVID-19 ca armă biologică”, „COVID-19 este o armă biologică creată într-un laborator american din Europa”
  • „SUA ascund existența unor laboratoare de arme biologice în Ucraina, Georgia, Lituania etc.”
  • „Pandemia de COVID-19 nu este o pandemie, ci un război biologic nedeclarat”.

Menționăm că, în România, aceste narațiuni au fost adaptate contextului românesc nu numai prin traducere, ci și prin răspândirea, în special pe rețelele sociale, de zvonuri, insinuări și acuzații neînsoțite de dovezi cu privire la activitatea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

media.defense.gov – FACT SHEET The Department of Defense’s Cooperative Threat Reduction Program – Biological Threat Reduction Program Activities in Ukraine

news.un.rog – No sign of Ukraine bioweapons labs says disarmament chief, after further Russian claims

politifact.com – There are no US-run biolabs in Ukraine, contrary to social media posts

snopes.com – Ukraine, US Biolabs, and an Ongoing Russian Disinformation Campaign

eu.usatoday.com – Fact check: False claim of US biolabs in Ukraine tied to Russian disinformation campaign

state.gov – Agreement Between the UNITED STATES OF AMERICA and UKRAINE

kyivpost.com – SBU: No US biological laboratories in Ukraine

codastory.com – Does the US Have A Secret Germ Warfare Lab on Russia’s Doorstep?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇