Comisia Europenă a lansat în România campania ''Is this trUE?''

Comisia Europenă a lansat în România campania ''Is this trUE?''
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Reprezentanţa Comisiei Europene în România desfăşoară, în perioada martie – iunie, campania „Is this trUE?”, dedicată combaterii fenomenului dezinformării.

Potrivit unui comunicat, scopul campaniei este de a creşte gradul de conştientizare a cetăţenilor cu privire la dezinformare, având în vedere anul electoral 2024 şi contextul internaţional marcat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Campania constă în publicarea unei serii de materiale video realizate de influenceri cunoscuţi, cu scopul de a încuraja gândirea critică şi de a explica, în termeni simpli, modul în care funcţionează dezinformarea şi modalităţile de combatere.

ADVERTISING

Materialele pot fi vizualizate pe conturile de social media ale influencerilor şi ale Reprezentanţei Comisiei Europene în România, precum şi pe platforma trUE.

"Dezinformarea este un fenomen în creştere, care erodează încrederea în sistemul democratic. Este important să conştientizăm acest risc în fiecare zi şi în special în timpul perioadelor electorale. Ne propunem să sprijinim publicul, oferind câteva instrumente de identificare şi combatere a dezinformării. În acest scop, am colaborat cu influenceri, care ajung la un public mai larg şi explică, în termeni simpli, informaţii complexe.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Reprezentanţa Comisiei Europene găzduieşte pe site-ul său platforma trUE care demontează argumentat o serie de falsuri care circulă tot mai frecvent cu privire la Uniunea Europeană. Aşa cum verificăm eticheta produselor la raft sau prospectul la medicamente, este esenţial să verificăm din surse oficiale informaţiile din spaţiul public într-un context în care circulă numeroase teme şi mesaje false despre Uniunea Europeană", a declarat Mara Roman, şefa interimară a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

ADVERTISING

Conform Eurobarometrului Standard 100 din toamna anului 2023, 66% dintre români declară că întâlnesc adesea ştiri sau informaţii care denaturează realitatea sau sunt chiar false, iar 62% sunt de acord că acestea reprezintă o problemă pentru democraţia din România, în timp ce 69% apreciază că sunt o problemă pentru democraţia în general.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇