Clotilde Armand a dezvăluit ce sume uriașe a cheltuit administrația lui Daniel Tudorache din banii publici ai cetățenilor Sectorului 1 ca să promoveze proiectul unui spital inexistent.
Pe 1 ianuarie 2020 – pe vremea când Sectorul 1 era condus de Daniel Tudorache (PSD) – primăria a publicat în Sicap un anunț prin care căuta firme care să întocmească documentație și să construiască un spital.
La licitație nu s-a înscris niciodată nicio firmă. Așa că termenul de înscriere a fost prelungit de 9 ori. Și cu toate astea, tot n-a venit nimeni să construiască spitalul.
Chiar şi aşa, administrația lui Tudorache a făcut reclamă spitalului. L-a promovat într-o revistă a sectorului, tipărită în scop electoral, din bani publici, înainte de alegerile din septembrie 2020, la care Tudorache a candidat pentru un nou mandat.
În plus, a plătit și sume mari de bani pentru a realiza și difuza un clip despre spital la televiziuni naționale și pe site-uri de știri. Ulterior, Consiliul Național al Autovizualului (CNA) a interzis respectivul clip, considerându-l mincinos, potrivit Pagina de Media.
Clorilde Armand a publicat, în premieră, lista cu sume plătite din banii locuitorilor Sectorului 1 pentru reclamă la spitalul care nu există. Cele mai mari sume s-au dus la:
- B1 TV: 100.050 de euro;
- Antena 3: 70.000 de euro;
- România TV: 69.000 de euro;
- Digi 24: 69.000 de euro;
- Luju.ro: 50.000 de euro;
- Luis Lazarus Live: 30.000 de euro.
Bani pentru a promova acest proiect au primit și DC News, Puterea, Arena Construcțiilor, Ziua News, Q Magazine, B365, PC News & Revista Presei, Ziarul de Investigații, România Liberă și Ziarul Național.
Clotilde Armand a publicat și sumele plătite fiecărei instituții în parte.
Până la acest moment, licitația pentru alegerea unor firme care să construiască spitalul n-a fost anulată, ci este doar suspendată, potrivit informațiilor din Sicap.
Potrivit informațiilor Primăriei Sectorului 1, instituția intenționează să anuleze procedura.
Banii pentru spital mergeau la firme abonate la contracte cu statul
Potrivit informațiilor din Sicap, documentația a fost realizată de o firmă numită Be Home Concept SRL.
E o firmă deținută de Elena Bejan. De-a lungul timpului – potrivit anunțurilor publicate în Monitorul Oficial – prin firmă au trecut mai mulți mandatari greci. Iar asociat a fost și Mihail Antohii, un cetățean moldovean bogat de peste Prut.
Presa a relatat, în 2015, că o casă luxoasă din București în care oamenii legii au găsit tablouri a căror proveniență Darius Vîlcov nu o putea justifica îi aparținea lui Mihail Antohii.
Potrivit datelor din Sicap și unei baze de date întocmite de hartabanilorpublici.ro, Be Home Concept SRL - care a avut 6 angajați în 2019 și 7 angajați în 2020 - a fost abonată la banii publici ai instituțiilor din subordinea primăriilor Sectorului 1 și Sectorului 5, în ultimii ani. A primit prin încredințare directă peste 70 de contracte pentru documentații și diriginție de șantier.
Deși are probleme cu DNA, Tudorache a ajuns parlamentar
În toamna trecută, după ce a pierdut alegerile, Daniel Tudorache a fost pus sub control judiciar și acuzat de DNA de trafic de influență, într-un caz din 2016-2017.
Cu toate astea, Daniel Tudorache a candidat la alegerile parlamentare și a obținut un loc de deputat PSD.
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a susținut că va avea o discuție cu Tudorache. Motivul: Ciolacu promisese că va face curățenie pe listele de aleși social-democrați și că nu va mai permite să ajungă în deminități publice oameni care au probelme cu legea.
Nu știm dacă, până la urmă, Ciolacu și Tudorache au vorbit. Cert este că Tudorache a ajuns şi este parlamentar PSD.
Citește și: